/ Булфото
Инвестиции за над 9 млрд. евро в подкрепа на националната и публична инфраструктура, на малките и средни предприятия, е направила ЕИБ в България. Това съобщи вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова. “Тази година ние празнуваме 30 години ЕИБ в България. Над 6 млрд. евро са по линия на банката и 3 млрд. по линия на Европейския инвестиционен фонд", добави тя.

Асен Василев: Виолета Лорер сама оттегли кандидатурата си от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Българската банка за развитие (ББР) подписаха финансово споразумение за 175 млн. евро. Заемът е във фокус засилване на конкурентоспособността, дигитализация и иновация, както и финансиране на устойчиви проекти.

“Чрез инвестицията от 175 млн., които предоставяме на Българската банка за развитие целим да стигнем основно да достигне до най-малките предприятия, които успеят”, каза още Павлова”. Ние вече сключихме още едно споразумение с ББР - 77 млн. евро, с тези наши инвестиции сме предоставили над 2,5 млрд. лева за малкия и средния бизнес в България”, подчерта още тя.

Финансовото министерство и ЕИБ подписаха меморандум за разбирателство

Финансовият министър Асен Василев поясни, че с тези средства българският бизнес ще има достъп до 2 млрд. евро кредити, които да дойдат с по-ниски лихви. “Целта е техните инвестиционни програми да не пострадат заради вдигането на лихвите в световен мащаб”, каза още Василев.