Бизнесът изостави лъскавите пътувания
Бизнесът изостави лъскавите пътувания / снимка: MorgueFile.com

Българският бизнес изостави скъпите и лъскави пътувания и се ориентира към все по-изгодни варианти, показват обобщените данни за 2013 година, обявени от онлайн туристическа агенция и цитирани от БТА.

Специалистите посочват, че полетите в бизнес класа остават в миналото, а българските фирми все по-често търсят нискотарифни авиокомпании за служебните си пътувания в чужбина.

Подобно е и положението при избора на място за настаняване, като най-често се избират хотели от среден клас и с добра локация, за сметка на луксозните хотелски комплекси, които се радваха на широка популярност преди 4-5 години.

Наблюдава се и намаление на хората, които пътуват със служебна цел. В последната година българският бизнес предпочита да изпраща в командировка зад граница само по един или двама свои служители.

Причините за това са както продължаващата финансова и икономическа криза в Европа, така и по-стриктното бюджетиране на компаниите, породено от нея, посочват от агенцията.

Специалистите подчертават, че тази тенденция е характерна не само за България, но и за компаниите в Европа и САЩ, които също са ограничили разходите си за пътувания в чужбина през последната година, както и скъпите пътувания. Експертите очакват тази тенденция да се запази и през 2014 година, защото липсват очаквания за чувствително подобрение в бизнес средата у нас и в Европа.

През 2013 година българските компании са пътували със служебни цели най-често до Великобритания, Германия и Белгия, напомнят от туристическата агенция.