Бизнес климатът у нас сe понижава
Бизнес климатът у нас сe понижава / netinfo

Бизнес климатът у нас през август се е понижил с 1,1 пункта. Намалението се дължи на по-умерените мнения на мениджърите от отраслите промишленост и строителство, сочат данните на Националния статистически институт. Очакванията на 69 на сто от мениджърите са през следващите три месеца продажните цени да останат без промяна, 20,5 процента очакват намаление, а 10,5 процента – увеличение.

По показателя “бизнес климат в промишлеността” спадът е с 4,1 пункта в сравнения с юли. Като причина за това се посочва изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на същото бизнес състояние.

Анкетите на НСИ показват, че оценките за настоящото ниво на поръчките от чужбина са по-благоприятни. Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки от страната се влошава. Недостатъчното търсене от страната, недостигът на работна сила и несигурната икономическа среда са факторите, посочвани най-често от предприятията като затрудняващи дейността им.

Конюнктурата в строителството също пада с 2,5 пункта под юлското си равнище. Понижението се дължи изцяло на изместване към по-умерени очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, а именно от “подобрение” към “запазване на същото” бизнес състояние.

Недостигът на работна сила заедно с конкуренцията в бранша, финансовите проблеми и цените на материалите са с най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността в отрасъла.

По отношение на задлъжнялостта, последната анкета в строителството отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Строителните предприемачи отново предвиждат увеличение на продажните си цени през следващите три месеца. Дейността на търговците на дребно се затруднява главно от несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, сочат данните на НСИ.

Съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 2.7 пункта в сравнение с юли, което се дължи на по-добрите оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията.