С 34 на сто може да се намали общото количество на битовите отпадъци, предназначени за депониране, ако от него се отделят зелените и биоотпадъците и те се оползотворяват максимално. Това каза в рамките на семинар в столичния хотел "Принцес" Антон Пейчев - експерт от дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в МОСВ, позовавайки се на експертни оценки.
От декември м.г. е в сила нова Наредба за разделно събиране на биоотпадъците, която предвижда чрез отделяне на полезните зелени и биоотпадъци, да се намали депонирането.
Експертът, цитиран от БТА, отбеляза, че за целта трябва да се развият ефективни информационни и образователни кампании, вкл. за смисъла и ползите от домашното компостиране.
Биоотпадъци /хранителни отпадъци/ се генерират от домакинствата, ресторантите, пазарите и търговските обекти. При преработката им може да се получи биогаз, от който да се произвежда енергия.
Зелени отпадъци се получават основно от поддръжката на публичните паркове и от дворовете в малките населени места. При преработката им може да се достигне до качествен компост, с който да се обогатява почвата.