Без маринована копърка в голямата кошница влизаме в ЕС
Без маринована копърка в голямата кошница влизаме в ЕС / netinfo

С 14% бедност, 20 на сто дял на сивата икономика и по-малка потребителска кошница България влиза в ЕС. Това казва председателят на Националния статистически институт Александър Хаджийски.

По проектокошницата се предвижда 19 стоки да се заменят като през 2007 г. в нея ще има 528 стоки, а не 531. Маринованата риба копърка например ще отпадне. Луксозното българско пиво от 330 милилитра ще се замени с 500 милилитра. Отпадат дамските рокля и шалче, смяната на 30-сантиметров цип на чанта, безоловният бензин A-92 се заменя с А-95. CD плейърът ще се замени с МP3-плейър. Влиза фервексът, а невробексът излиза.

През 2008 г. НСИ ще започне да публикува два инфлационни индекса. Единият - национален, а другият - хармонизиран, който ще се изчислява по същата методика, но ще включва стоки, общи за цяла Европа. НСИ проучва възможността българинът веднъж в месеца да може да си изчисли он-лайн инфлацията на собственото домакинство както скоро направиха британските статистици. До 2012 г. НСИ ще започне да прави и макроикономически анализи. (БТА)