Барозу и Путин: Важно е диалогът за доставките на руски газ за Европа да продължи
Барозу и Путин: Важно е диалогът за доставките на руски газ за Европа да продължи / снимка, архив: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изтъкнаха снощи в разговор по телефона колко е "важно" да продължи диалогът за доставките на руски газ в Европа, предаде Франс прес. Този диалог цели "да осигури непрекъснати доставки на руски газ в Европа през територията на Украйна", посочи Кремъл в комюнике.

В средата на юни Русия прекъсна доставките на газ за Украйна, отхвърлила по-високите цени, наложени от "Газпром" след идването на прозападни власти в Киев, и натрупала според Москва дългове от неплатени сметки за 5,3 милиарда долара. Тези разногласия може да засегнат газовите доставки за Европа, голяма част от които минава през Украйна, ако тази страна реши да източи за себе си част от горивото, за да се справи със зимния недостиг на газ, пояснява АФП.

Путин и Барозу отделиха освен това "специално внимание на конкретното задействане на договореността да се отложи влизането в сила на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС за 1 януари 2016 г.".

Отлагането бе предложено в петък на тристранна министерска среща с Русия и Украйна и трябва да бъде одобрено от страните членки на ЕС, но предизвиква междувременно полемики в Украйна, отбелязва агенцията.

Ицточник: БТА