/ Thinkstock/Getty Images
45% от бизнес лидерите у нас се опасяват от киберзаплахи, доказва проучване
Банки наемат външни хакерски фирми, които да атакуват системите им. Така се разбира дали има слабост в защитите им. Това разказа на конференция Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

"Ние трябва да покажем на хората, че степента на сигурност е висока", каза той.

Андронов обясни, че банковият сектор инвестира големи бюджети в сигурността. Интересен факт е, че у нас хакерите не атакуват институциите, а директно клиентите, разказва Андронов. Чрез т.нар. "фишинг" те правят близнак на страницата за онлайн банкиране, в която потребителите въвеждат данните си. След това сайтът блокира и получават съобщение, че банката прави профилактика. По-късно обаче клиентите разбират, че от сметката им липсват пари, пише "24 часа".

Андронов обясни, че потребителите споделят твърде много информация в социалните мрежи. Оттам идват и пробивите в системата.

Хакери са атакували дистанционно банкомати у нас и в Европа

От "Прайс Утърхаус купърс" представиха резултати от проучване сред лидерите в България. 45% от анкетираните споделят, че се опасяват от киберзаплахи. 40% от българските шефове заявяват, че балансирането в конкуренцията при глобалния и националния пазар е станало по-трудно.

"Глобализацията е част от света и ние няма как да се затворим. Ако го направим, шансовете ни ще бъдат изключително скромни", коментира Андронов. Според него двата големи двигателя на растежа в момента са потреблението и износът. А една затворена глобална среда ще елиминира много от възможностите ни.

Според него в страни като Словакия потенциалът за евтино възнаграждение се е изчерпал.

Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност

"България в момента е смятана за част от онези страни, които имат потенциал за наваксване. Дори този, който идва сега в България, е вече изостанал. Т.е. хваща последния влак и дори вече го е изпуснал", каза Андронов.

По повод липсващата връзка между образование и бизнес шефът на Асоциацията на банките у нас коментира, че образователната общност трябва да разбере, че 50 000 икономисти годишно не са необходими. И апелира за спешни мерки в държавните университети. Петър Андронов заяви, че след като гражданите и бизнесът плащат данъци и ги издържат, те трябва да реагират в тяхна услуга.