Най-големите хакерски атаки, приписвани на Русия
Най-големите хакерски атаки, приписвани на Русия / ThinkStock/Getty Images

Бундестагът, Международната антидопингова агенция, фондацията на Сорос, партията на Меркел: всички те са били обект на хакерски атаки. Предполага се, че киберпрестъпниците са действали по поръчка на руските тайни служби.

Третата световна война започва в интернет

Последната атака срещу Световната антидопингова агенция (WADA) далеч не е първото киберпрестъпление, в което мнозина съзират руски следи. През последните години руските хакери многократно бяха обвинявани за атаки срещу чуждестранни правителствени сайтове и електронните пощи на високопоставени лица. Дойче Веле подбра някои от най-впечатляващите атаки на руските хакери.

№ 1 Атаката срещу базата данни на WADA

На 13 септември Световната антидопингова агенция потвърди, че група хакери, действащи в интересите на Русия под названието Fancy Bear или Tsar Team(APT28) е проникнала незаконно в базата данни на организацията. В ръцете на киберпрестъпниците са попаднали секретни медицински данни за разрешенията за употреба на определени (в повечето случаи забранени) прeпарати, издавани от различни международни спортни федерации и антидопингови агенции. От публикуваните документи се вижда, че сестрите тенисистки Уилямс са употребявали в продължение на няколко години забранени препарати.

Хакери разкриха: Сестрите Уилямс имали позволение да взимат допинг

Същото се отнася и до четирикратната олипийска шампионка по спортна гимнастика Симона Байлз. Американските спортистки отхвърлиха обвиненията. "Аз страдам от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и затова още от дете вземам лекарства. Аз вярвам в честния спорт. Винаги съм се придържала към антидопинговите правила и ще продължа да се придържам към тях. Защото в спорта трябва да има честност и това е много важно за мен", писа в Туйтър Симона Байлз. От публикуваните данни става ясно, че гимнастичката е употребявала няколко години амфетамин с разрешението на WADA. Антидопинговата агенция на САЩ остро осъди хакерската атака.

№ 2 Атаката срещу Демократическата партия в САЩ

През лятото на 2016 година обект на хакерска атака стана Демократическата партия в САЩ. В Уикилийкс хакерите разпространиха почти 20.000 мейла, свързани с кандидатката на партията за президентския пост Хилари Клинтън. От мейлите става ясно, че ръководството на партията е отдавало предпочитание на Клинтън, стараейки се с всички сили да попречи на предизборната кампания на нейния вътрешнопартиен съперник Бърни Сандърс. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че, според данни на тайните служби на САЩ, зад тази атака стои същата група Fancy Bear. Според изданието, киберпрестъпниците от тази група са свързани с Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия.

Путин: Русия няма нищо общо с хакерските атаки в САЩ

Разследването на този инцидент бе поето от отдела за национална сигурност към министерството на правосъдието. А това означава, че американската администрация изхожда от презумпцията, че зад хакерската атака стои чужда държава.

№ 3 Атаката срещу Брийдлав и Сорос

Хакерите, които извършиха атаката срещу Националния комитет на Демократическата партия, може би са замесени в цяла серия от киберпрестъпления. По данни на агенция Bloomberg, същата група е атакувала електронната поща на бившия главнокомандващ войските на НАТО в Европа Филип Брийдлав и сървърите на фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество". В сайта DCLeaks.com хакерите публикуваха цялата събрана преписка на Филип Брийдлав от 2012 година, когато генералът все още беше главнокомандващ войските на НАТО в Европа. На същия сайт те публикуваха и данни за дейността на "Отворено общество".

№ 4 Атаката срещу партията на Меркел

В началото на май се появиха съобщения, че неизвестни хакери са се опитали да проникнат в компютърната система на германския Християндемократичен съюз. От централата на партията в Берлин потвърдиха тези информации. Хакерите са се опитали да проникнат в базата данни на партията, в това число и до личните данни на партийните членове. Според експертите, зад хакерската атака стои групировката Pаwn Strom. Съществува подозрението, че тази група е тясно свързана с руските тайни служби, въпреки че събирането на доказателства в такива случаи винаги е много трудно.

И компютърът на Меркел бил обект на хакерската атака срещу Бундестага

№ 5 Атаката срещу Бундестага

През 2014 година хакери проникнаха във вътрешната компютърна система на Бундестага. Те успяха да получат достъп до 14 парламентарни сървъра, в това число и до главния сървър, където се съхраняват всички кодове за достъп до базата данни на Бундестага. Хакерската атака бе толкова сериозна, че от съображения за сигурност се наложи да бъде изключена цялата компютърна система на парламента. Експертите от германското вътрешно разузнаване са уверени, че престъпниците са искали да се сдобият с важни информации от политически характер, в това число с личните телефонни номера на депутати и министри, както и със секретни документи. Все още тайните служби не са изяснили каква информация е попаднала в ръцете на хакерите. Сътрудник на една от тайните служби в Германия заяви за списание "Шпигел", че зад кибератаката срещу Бундестага определено стоят руските тайни служби.