И компютърът на Меркел бил обект на хакерската атака срещу Бундестага
И компютърът на Меркел бил обект на хакерската атака срещу Бундестага / снимка: БГНЕС, архив

Компютърът на германския канцлер Ангела Меркел е бил обект на хакерска атака срещу вътрешната мрежа на Бундестага, съобщава вестник "Билд ам Зонтаг", позовавайки се на собствени източници.

Скандалът около хакерската атака на компютърната мрежа на долната камара на германския парламент избухна през май, когато представители на Бундестага признаха, че в рамките на няколко седмици неизвестни хакери са получавали данни от затворената система. Общо 15 компютри са били хакнати, като петима от хакерите са изтеглили данни в размер на 16-20 гигабайта. Седмичникът "Шпигел" разпространи информация, че хакерската атака може да е била на руснаци.

Според изявления на някои депутати и служителите на германските тайни служби, в резултат на атаката, защитата на компютърната мрежа на Бундестага до голяма степен е била унищожена, вътрешната онлайн системата ще бъде напълно обновена, като работата ще започне в средата на юли.

"Билд ам зонтаг" съобщи, че компютърът на Меркел, който е в офиса на канцлера в Бундестага, пръв е бил атакуван от хакерите, които са влезли в системата чрез "троянски вирус". Никой от сътрудниците на Меркел не иска да каже дали са били изтеглени никакви данни от компютъра й.

Източник: БГНЕС