Американски компании проучват възможностите за инвестиции в България
Американски компании проучват възможностите за инвестиции в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Много американски компании проучват възможностите за инвестиции в България, заяви във Варна посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. По думите му компаниите от Съединените щати през последните две години са най-големите инвеститори у нас. „Прогнозата ми е, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще, защото фирмите виждат, че страната ви има обещаващ потенциал", изтъкна дипломатът. Той отказа да конкретизира кои фирми имат интерес към България, но загатна в кои сфери са те. „През последните години няколко американски компании са съсредоточили инвестициите си в различни развиващи се области в България. Една от тях е високите технологии", бяха думите на Уорлик.

Посланикът повтори, че след като окончателно напусне страната ни през септември, ще започне работа като заместник специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на държавния секретар.

На въпрос какво би искал да каже на българите за довиждане, Уорлик посочи: „Винаги съм се стремял да не бъда само посланикът на САЩ, който представлява американското правителство пред българската държава, а да съм американският посланик, който представлява обикновените американци пред българския народ".

Джеймс Уорлик беше на кратка визита във Варна. Заедно с него беше и ръководителят на гвардията на щата Тенеси ген. Макс Хейстън.