Alitalia прие офертата на европейския авиопревозвач Air France-KLM
Alitalia прие офертата на европейския авиопревозвач Air France-KLM / снимка: БГНЕС

Управителният съвет на италианския авиопревозвач Alitalia (Алиталия) единодушно прие след 16-часово заседание офертата за купуване на компанията, отправена от френско-холандския авиопревозвач Air France-KLM (Ер Франс-Кей Ел Ем), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Още през декември миналата година италианското министерството на икономиката и финансите, което държи 49,9 на сто от авиокомпанията, избра Air France-KLM като предпочитан купувач, с който да води преговори за споразумение за придобиване, припомнят агенциите.

Air France-KLM обещава, че ще влее в изпитващата сериозни финансови трудности италианска авиокомпания 1 милиард евро, след като сделката бъде финализирана. Предвиждат се и съкращения на около 1600 души от 11 000 служители на компанията.

За да бъде финализирана сделката обаче, трябва да се произнесат синдикатите на служителите на Alitalia. Това ще стане във вторник. Сделката трябва да бъде одобрена и от новото италианско правителство, което ще бъде съставено след парламентарните избори на 13 и 14 април.