„Алфа банк” се включва в програмата за държавна помощ на Гърция
„Алфа банк” се включва в програмата за държавна помощ на Гърция / netinfo

Гръцката „Алфа банк” ще се включи в програмата за финансова помощ, обявена от правителството на премиера на страната Костас Караманлис, съобщи шефът на банката Йоанис Костопулос, предаде БГНЕС.

„Алфа банк” реши да бъде първата банка, която ще се възползва от финансовия пакет на правителството и съответно ще се съобрази с налаганите от него условия, за да подтикне и останалите гръцки банки да направят това, мотивира решението Костопулос пред вестник „Катимерини”.

Костопулос каза, че „Алфа банк” има изключително силна капиталова база, както и постоянно разширяваща се база на влоговете, надхвърляща 40 милиарда евро, а също и действен механизъм за получаване на пари от Европейската централна банка.

В средата на миналия месец гръцкото правителство обяви план в подкрепа на банковата система на стойност 28 млрд. евро. Министърът на финансите на южната ни съседка Георгиос Алогоскуфис обясни тогава, че финансовата система на Гърция е стабилна и наджедна, а планът има за цел да "помогне за развитието на икономиката и преди всичко да предотврати последици в идващите дни за гражданите, фирмите и работните места".