Васил Велев
Васил Велев / БГНЕС
Подкрепа и партньорство в работата по реализиране на стратегията за дигитална трансформация на София заявиха на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова от Асоциацията на индустриалния капитал в България, състояла се днес в Столичната община, съобщиха от АИКБ.

Дигитализацията е в основата на подобряване на услугите и качеството на живот. Тя е стратегически инструмент за икономиката на града и дава възможност за развитие на повече услуги, както за гражданите, така и за бизнеса, заяви Фандъкова.

Васил Велев: БЕХ не се държи адекватно на енергийния пазар

На срещата са присъствали зам.-кметът Дончо Барбалов, председателят на надзорния съвет на общинската агенция за инвестиции и общински съветник Николай Стойнев и зам.-кметът по дигитализация, иновации и икономическо развитие Владимир Данаилов.

Кметът Фандъкова е заявила, че както е поела ангажимент, в Столичната община е създаден ресор дигитализация, иновации и икономическо развитие. Новият ресор по дигитализация работи по няколко важни задачи: да гарантира цялостен подход, а не работа "на парче" и несъгласувани самостоятелни решения, да превърне града в платформа за иновации, да намали административната тежест и превърне София в пазар на дигитални продукти и услуги, каза Данаилов.

Кирил Домусчиев: Икономиката работи стабилно, вървим нагоре


По думите му Стратегията за дигитализация не е шаблон, който налагаме на София, тя е направена в резултат на проучване на обществеността и бизнеса в столицата, с над 100 експерти, организации и ИТ компании в София. Първо сме дефинирали къде сме като дигитална зрялост и след това сме поставили целите ни в дигиталната сфера, посочи зам.-кметът. Софийската стратегията за дигитална трансформация на града е по проект Digital Cities Challenge на Европейската комисия.

След приемането на стратегията от Столичния общински съвет ще се премине към конкретна програма, а бизнесът може да участва в работни групи с конкретни предложения.
От АИКБ са изразили готовност да се включат в новата програма на кмета Фандъкова за залесяване на междублокови пространства в кварталите.

КРИБ пое ротационното председателство на АОБР за 2020 г.


Досега общината заедно с граждани, неправителствения сектор и бизнеса активно работи по проекта "Новата гора на София", по който са засадени 88 000 фиданки, а заедно с училища и детски градини - "Моето зелено училище и Моята зелена детска градина".

"Столична община не е обикновена община, тук е съсредоточена голяма част от икономиката на България, при това във високотехнологичните сектори. И въпреки това София трябва да се справи с няколко основни предизвикателства в кратък период като подобряването и повишаването на електронните услуги, демографските проблеми и недостига на работна ръка. Може да разчитате на експертизата на АИКБ, като заявявам пълната ни готовност да участваме както при разработването с предложения и в съвместни работни групи, така и при реализацията на важни за Общината и бизнеса проекти", е заявил председателят на АИКБ Васил Велев.