/ БГНЕС
Бизнесът предупреждава за протести, ако държавата не вземе мерки
БЕХ не се държи адекватно на пазара, констатира в интервю за сайта Economic.bg шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му несвързаността на нашия енергиен пазар към момента позволява той да бъде манипулиран от държавния холдинг и от група фирми, които медиите свързват с Ковачки. Велев припомня, че още на старта на новата 2020 г. сме шампиони по най-висока цена на тока за индустрията. Бизнесът е готов на протести, ако държавата не предприеме мерки за изчистване на неравенствата на енергийния пазар, става ясно още от думите му.

 "Българският пазар „Ден напред“ не е добре свързан с околните държави. Очакваме в края на тази година да се получи свързаност и да може да се купува електроенергия от всички части на Европа, включително от Германия. В момента обаче сме изолирани, нямаме добра свързаност дори с Румъния. Работата на енергийните борси в Румъния и Унгария е дефазирана с един час спрямо  България. Борсите в Европа отвъд Румъния и Унгария пък работят в трети вид синхрон", каза Велев. "Тази несвързаност на българския пазар го прави малък и позволява на БЕХ и на групата фирми, които медиите свързват с Христо Ковачки, да го манипулират. Тази група фирми се възползват от тази ситуация. БЕХ от своя страна, вместо да увеличи предлагането на електроенергия, за да постигне разумно ниво на цените, не се държи адекватно на пазара и прави обратното", категоричен е работодателят.

Според него у нас нямаме физически дефицит на електроенергия, а се създава изкуствено търговски дефицит и цената расте. "От това се възползват определени пазарни играчи", уточнява Васил Велев.

И продължава с критиките към дейността на БЕХ: "За ТЕЦ „Марица Изток 2“ КЕВР е изчислил, че 94 лв. ѝ покриват променливите разходи, което означава, че при всяка цена над тази сума този ТЕЦ си намалява загубите. Тоест при тези постоянни разходи, които и без това се правят, ако продава над 94 лв. за мегаватчас, част от разходите ще се покрият от продажбите над тази сума. А у нас имаме дни, в които цената на електроенергията е далеч над 135 лв. – цената, при която ТЕЦ „Марица Изток 2“ би си покривала и променливите, и постоянните разходи, че и ще печели. Има часове, в които цената на мегаватчас достига и дори превишава 200 лв. И въпреки това този ТЕЦ работи на половин, дори на една трета, от общата си мощност. Тоест той има свободни мощности, които ако работеха, хем биха нормализирали цената на пазара, хем ТЕЦ-ът би постигал положителни финансови резултати. И въпреки това такова нещо не се случва", обяснява още Велев. 

"И тук ние започваме да ставаме подозрителни защо не се прави. За да се осигури възможност на тези, които манипулират пазара, да продават скъпо ли?", пита риторично шефът на АИКБ.

"Ако е така, то това е абсолютно безобразие, защото българската индустрия е ориентирана към износ", поставя нелицеприятната диагноза Велев. И продължава с примерите, вече за по-евтиния ток, който държавата продава на тлнар. американски централи.

"Ако пък се фокусираме върху американските централи (ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3), се вижда нещо повече – България им продава на тях електроенергия на цени, по-ниски, отколкото купуваме ние, потребителите в страната.  Причината е, че към цената на електроенергията, която се доставя в страната, се добавя данък „Задължение към обществото“, който се е изродил в „Задължение към американските централи“.

Отново за "американските централи" и цените на тока


Това задължение е в размер на 10.70 евро на мегаватчас, като то се плаща само от българските потребители. Чуждестранните клиенти на български ток не го плащат", критикува предприемачът. "Но това е някакъв вид „екстра“. И без тези 10.70 евро за първите вече три седмици на тази година сме с най-висока цена на електроенергията. Затова тази година ние вече станахме нетен вносител на електроенергия. По-рано цените бяха по-ниски и България изнасяше над 15% от произведения си ток към други страни. А днес, енергията за износ, освободена за разлика от тази за вътрешния пазар от надбавките за „американските централи“ пак е с по-високи и не можем да изнасяме ток, защото никой не иска да купува при тези цени. Дори обратното – ние внасяме по-евтин ток", описва ситуацията Васил Велев. По думите му за нормализирането на цените на електроенергията пречи недостатъчната свързаност на българския енергиен пазар, която би ни позволила да внасяме още повече евтин ток и да балансираме цените.

Велев подсеща още държавата, че за да се подобри ситуацията на енергийния пазар, във възможностите на БЕХ е да управлява предлагането с цел постигане на по-разумни цени - такива, които не убиват конкурентноспособността на българската индустрия. "Тази свързаност, за която говорим, е част от дейността на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е под шапката на БЕХ, т.е. свързаността също до голяма степен зависи от БЕХ", напомня председателят на АИКБ.

Велев предупреждава, че след като бизнесът алармира нееднократно през медиите за рекордното поскъпване на ел.енергията, то следващата стъпка ще са протести.

"Алармирахме чрез медиите за тази ненормална ситуация и ако в обозримо време няма успокояване на пазара, ще предприемем действия. Особено когато в началото на февруари предприятията получат фактурите си за януари и тези, които не следят борсата и които не са разбрали какво става, го видят по фактурите си. Тогава очаквам голямо недоволство", предрече Васил Велев.

Шефът на АИКБ коментира и т.нар. "зелена сделка" на ЕК, която, според него, ще нанесе най-големи щети на нашата страна.

"Това всъщност не е никаква сделка, защото тя не е договаряна, а ни е спусната. Според официалните данни делът на въглищните централи в енергетиката ни е 45%, което е четвъртото най-добро „постижение“, но с обратен знак, в Европа – ние сме сред четирите държави с най-голям дял на въглищната електроенергия. Това означава, че сме сред четирите страни, които ще трябва да извършат най-дълъг, мащабен преход за понижаване на дела на въглищата в енергетиката, което ще струва много пари", коментира предприемачът. Според изчисленията на Министерството на енергетиката до 2030 г. за този преход ще са необходими около 20 млрд. евро, а финансовата помощ на ЕС за тази цел е под 0.5 млрд. евро.

"Като тези сметки не са пълни, тъй като те не включват всичко. „Зелената сделка“  не засяга само енергетиката, а и селското стопанство и транспорта и др. сектори. Тоест ние сме страната с най-ниска производителност в ЕС, най-слаба икономика, колкото и да сме доволни от темповете, с които растем. Имаме най-нисък БВП на глава от населението, а в същото време трябва да извършим най-мащабен преход, за който обаче никой не плаща", недоволства председателят на АИКБ.
Economic.bg