Васил Велев
Васил Велев / БГНЕС, архив
"За миналата година сме с втората най-скъпа енергия за индустрията, като се вземат предвид доплащанията за американските централи. Това е за пазара ден напред. За България за миналата година средната стойност е 47.46 евро. Към нея прибавяме 10.70 евро и стават 58.16 евро". Това коментира Васил Велев пред Bloomberg TV, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"В енергетиката у нас има "триглав змей", който ограбва труда на хората. Първата глава на този "триглав змей" е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който ограничава предлагането. Втората глава са група фирми, които медиите свързват с Христо Ковачки, който е най-големият частен играч на борсата. Третата глава са американските централи, и като добавим и недостатъчната свързаност, в момента ние сме изолиран остров – не можем да продаваме и купуваме на пазара ден напред. Това позволява на местните играчи да манипулират пазара", заяви Велев.

Бизнесът и синдикатите: От първите дни на 2020 пак сме с най-висока цена на тока в ЕС

"Въпросните централи имат недопустима, неправомерна държавна помощ. Когато има недостиг на капацитет, се прави механизъм за такива. Провежда се търг. Който даде най-ниска цена, получава държавна помощ. Тези централи трябва да участват в търгове за капацитети", уточни той.

Васил Велев взе отношение и по темата за предложенията на работодателите в четири основни направления - бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда и трудова миграция, политики за социална защита.

Кой яде от енергийната баница?


"Вече направихме две срещи с екип, ръководен от вицепремиера Томислав Дончев. До края на месеца можем да имаме подписано национално споразумение".
Най-острите проблеми са недостигът на човешки ресурси и скъпата енергия, посочи Велев.

По думите му демографският проблем е сред основните пречки за българския бизнес. "Поколенията, родени след началото на промените, са с 50 хил. по-малобройни. Нямаме сфера, в която да има излишък - навсякъде има дефицит".