АБВ предлага закон за защита на хората от свръхзадлъжнялост
АБВ предлага закон за защита на хората от свръхзадлъжнялост / снимка: БГНЕС
АБВ предлага закон за защита на хората от свръхзадлъжнялост
78004
АБВ предлага закон за защита на хората от свръхзадлъжнялост
  • АБВ предлага закон за защита на хората от свръхзадлъжнялост

Парламентарната група на АБВ внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за защита на физическите лица от свръхзадълженост. Целта на проекта е да бъдат защитени хората при влошена икономическа среда при неудачи от личен житейски характер, при неудачи като стопанска инициатива.

Кирил Цочев от АБВ посочи, че обикновено при такива неудачи човек отговаря с цялото си имущество. В България в момента търговските дружества отговарят до размера на имуществото, докато физическите лица продължават да бъдат вечни длъжници и след осребряване на имуществото им, каза депутатът. „Ние спазваме добрите практики в Европа", изтъкна народният представител и допълни, че съгласно регламент на ЕС от 2000 година при подобни ситуации се препоръчва да се уеднаквят условията за физическите и за юридическите лица.

В законопроекта е определено какво е свръхзадлъжнялост при добросъвестни граждани и им се дава възможност за втори старт в обществото. Хора, които използват това за умишлени фалити, за вземане на кредити, които след това нямат намерение да връщат, не се категоризират в този закон.

Цочев изрази надежда законът да възбуди интерес в пленарната зала и да бъде приет.