700 млн. лева ще инвестира CEZ в модернизацията на ТЕЦ „Варна”
700 млн. лева ще инвестира CEZ в модернизацията на ТЕЦ „Варна” / netinfo

Близо 700 млн. лева ще инвестира CEZ Group в модернизацията на ТЕЦ „Варна” през следващите 9 години, съобщи председателят на Борда на директорите на топлоелектрическата централа Ян Вавера. Средствата ще бъдат насочени главно към проекти за изграждане на сероочистващи инсталации, подмяна на електростатични филтри, инсталиране на нискоемисионни горелки, катализатори и други. До средата на 2011 година ще бъдат завършени 4-ти, 5-ти и 6-ти блок на централата, а останалите три - до края на 2015 година. По време на рехабилитацията ще се наложи спиране на всеки блок за период от 6 до 12 месеца.

През 2006 година ТЕЦ „Варна” е вложила 4,55 млн. лева в планови ремонти на блоковете, в резултат на които аварийността е намаляла с 54 % при ръст на отработените часове с 14 %. През миналата година централата е произвела 2 979 929 MW/h електроенергия при планирани 2 607 029 MW/h, информира Ян Вавера. През 2007 година централата планира да произведе 4 ТW/h електроенергия – предимно за вътрешния пазар.

Проблемна остава цената, на която ТЕЦ „Варна” продава произведената електроенергия. Въпреки искането на централата за увеличаване на цената до 54,89 лева за MW/h в края на миналата година, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди цена от 50,24 лв./MW/h, която обаче не покрива производствените разходи на ТЕЦ.

Тъй като централата не е получила разрешение за износ е била принудена да намали производството, като е взето решение да работи само един блок. Според председателя на Борда на директорите на ТЕЦ „Варна” цената на произвежданата електроенергия трябва да бъде увеличена с 1-2 лева. Възможно е да бъдат извършени съкращения, тъй като има отдели, които се дублират по дейност, съобщиха още от ръководството на централата.