4% ще е реалният скок на природния газ до края на годината
4% ще е реалният скок на природния газ до края на годината / netinfo

Само 4 процента ще е реалното повишение на цената на природния газ до края на годината. По инициатива на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров „Булгаргаз” и газоразпределителните дружества в страната подписаха меморандум, с който се договориха цената, по която се доставя горивото да е 332 лева без ДДС. Такава ще е цената за всички крайни клиенти на „Булгаргаз”, което включва и топлофикациите, каза изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов.

За да се намали цената на горивото под определения от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 9-процентен ръст от 1 октомври, държавата се отказва от дивидента си в „Булгаргаз” за четвъртото тримесечие на годината, каза след подписването на меморандума министър Петър Димитров. „Често в последно време българите си задават въпроса има ли държава или няма. Смятам, че с подписването на този меморандум държавата поема своята отговорност и това, което държавата можеше да направи в тази ситуация – да се откаже от своя дял от печалбата, за да не ощети дружеството „Булгргаз” и да не се долива допълнително масло в ръста на инфлацията в България”, каза Димитров.

Димитров е получил уверение от премиера Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски, че правителството ще опрости дивидента на газовата компания. Според изчисленията, става дума за 17 млн. лева за последните 4 месеца на тази година.

Цената на газовите фирми у нас е двукомпонентна и се състои от цена на горивото и цена за разпределение. Според изпълнителния директор на „Овергаз” Сашо Дончев, компаниите няма да вдигат цената за разпределение.