25 банки в еврозоната не са издържали стрес теста на ЕЦБ
25 банки в еврозоната не са издържали стрес теста на ЕЦБ / снимка: БГНЕС

25 банки от 130 банки от еврозоната, подложени на стрес тест, са се провалили на изпита, предадоха световните агенции.

На изпита на ЕЦБ са се провалили девет италиански банки и една германска финансова институция, посочват ДПА и Ройтерс. Не са издържали теста и три гръцки, три кипърски, две словенски, две белгийски и по една от Ирландия, Австрия, Португалия, Франция и Испания, отбелязват ДПА и Ройтерс.

Безпрецедентният изпит се извършваше в продължение на 12 месеца от Европейската централна банка и Европейския банков орган (ЕБО), посочва ТАСС. Целта на проверката беше да се установи как възнамеряват банките да привлекат капитали, ако се окажат в затруднено положение.

Тестовете за устойчивост показаха, че 25-те банки, които не са изкарали изпита, имат нужда от капитал за реагиране на кризи, който се оценява на около 25 милиарда евро, посочва Франс прес.

12 от тези банки обаче вече са направили необходимото, за да запълнят установения по време на проверката недостиг на средства, отбелязва Асошиейтед прес.

Остават 13 банки, които трябва да увеличат капиталите си за рискови ситуации с 10 милиарда евро, добавя агенцията. Тези 13 банки трябва да уведомят до две седмици ЕЦБ за това как смятат да съберат капитали, допълва АП. После имат девет месеца, за да го направят, посочва ДПА.

Източник: БТА