1600 сгради в страната са със заповеди за премахване
1600 сгради в страната са със заповеди за премахване / Sofia Photo Agency, архив

7 от незаконните постройки в Несебър са премахнати, заяви в предаването „Седмицата" по Дарик регионалният министър Росен Плевнелиев. В момента се обработват още 30 акта за премахване на незаконни обекти в морския курорт.

Плевнелиев допълни, че задължение на държавата е да създаде цялостната рамка на закона, а на кметовете - да го прилагат в населените места. Правилата, които са създадени в Несебър, не са добри, защото там е позволено на метри от паметници на културата да се строи, каза регионалният министър. По думите му не е истина, че всички жители на Несебър искат града им да излезе от ЮНЕСКО. Плевнелиев каза още, че дори кметът вече е променил становището си. Той със сигурност няма да иска да е кметът, който е извадил собственият си град от ЮНЕСКО, допълни строителният
министър.

Плевнелиев съобщи още, че 1 600 обекта в цялата страна трябва да бъдат премахнати, защото са построени незаконно. За около 300 от тях вече има влезли в сила заповеди за премахване на незаконно строителство.

Плевнелиев посъветва собствениците на незаконни строежи сами да ги премахват, защото това ще им излезе по-евтино и ще могат да използват материалите отново.

Много често собственици на еднофамилни къщи влизат да живеят в тях и съвсем тенденциозно не си вадят Акт 16, за да не плащат данъци, обясни регионалният министър. „По този начин андрешковщината в България цъфти", категоричен бе министър Плевнелиев.

Всички, които имат незаконни строежи, трябва да знаят, че тези постройки ще паднат, допълни регионалният министър. Той бе категоричен, че ще бъдат направени законови промени, с които ще се завишат и наказанията на хората, които са разрешили незаконни постройки.

Ако главен архитект разреши строителство, което не би трябвало да се извършва, той може да бъде глобен с до 3 000 лева и евентуално да бъде уволнен. С промените в закона паричната санкция ще се повиши.

Плевнелиев призова санирането на панелните жилища да става с проект и цялостно за сградите. „Панелните жилища могат да бъдат санирани и това драматично ще увеличи живота им", каза Плевнелиев.