14,5% е годишната инфлация за юли
14,5% е годишната инфлация за юли / netinfo

14,5 процента е инфлацията на годишна база у нас през юли. С 1,5 на сто пък са нараснали цените през миналия месец спрямо юни тази година. За периода януари-юли 2008 година индексът на потребителските цени е „скочил” с 14,2 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщават от Националния статистически институт.

През месец юли най-сериозно увеличение от 7,4 процента е отчетено при цените на жилищата, водата, електроенергията и горивата.

За миналия месец спрямо юни тази година при хранителните продукти най-много е скочила цената на ориза – с 11 процента, а листните зеленчуци и репичките са повишили цените си с 7,4 на сто. Значително поскъпване – от 5,2 процента – е отчетено и при цените на ябълките. Цените на малотрайните и трайни колбаси са регистрирали повишение от съответно 2,2 процента и 2 на сто, а яйцата и сиренето са повишили цените си съответно с 1,5 процента и с 1,4 процента. Алкохолните напитки са поскъпнали с 1,9 процента, тютюневите изделия – с 1,3 на сто, а кафето, чаят и какаото – с 1 процент.

В другата крайност на първо място се нареждат прасковите и кайсиите, които през месец юли са поевтинели с 31,6 процента, а зелето с 29,8 на сто. Цените на картофите и картофените продукти са намалели с 15 процента, леко поевтиняване се отчита и при цените на хляба – 0,1–0,2 на сто. Цената на птичето месо се е понижила с 0,4 процента, а тези на другите видове месо – с 1,3 на сто.

В групите на нехранителните стоки и услугите през юли са се увеличили цените на електроенергията - с 14,3 процента, автомобилния бензин А95Н - с 0,3 на сто, а бензин А98Н е поскъпнал с 0.9 процента. Намаление е регистрирано при телефони, телефакси и подобни апарати - с 1,1 на сто и фиксирани телефонни разговори към мобилни мрежи - с 4,9 процента.

През юли са се намалили цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0.2 процента, лекарските и стоматологичните услуги по договори с НЗОК - съответно с 15,5 и 8 процента, а цените на болничните услуги са на равнището на цените през юни.

Цените в ресторантите и хотелите са скочили с 2 %, сочи още статистиката.