1,1% е инфлацията за септември спрямо август
1,1% е инфлацията за септември спрямо август / снимка: Sofia Photo Agency

Инфлацията за месец септември спрямо август е 1,1 процента, съобщиха от Националния статистически институт. За периода януари – септември тази година цените са се повишили с 13,5 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Най- много са поскъпнали пресните зеленчуци и яйцата.

През септември спрямо август цените на стоките и услугите най-много са се повишили в сферата на образованието – с над 10 на сто, и на облеклото и обувките – с 3,4 процента. Причината за драстичния ръст е началото на учебната година.

Хранителните продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали общо с 2 процента, като най-висок е ръстът на краставиците – с 34,2 процента. Зелето и доматите са по-скъпи съответно с 28,8 и 16,9 на сто. Цената на яйцата също убедително върви нагоре през септември спрямо август – с 8,2 процента. Зърнените продукти са поевтинели със 7 процента, а хлябът – с 1,3 на сто. Най-много са намалели цените на пипера – с над 12 процента, а олиото през месеца е било със 6,6 на сто по-евино, отколкото през август.

От масовите горива най-много е поскъпнал пропан-бутанът – с 4,6 на сто. Намаление е регистрирано при течните горива за битови нужди - с 2 процента и при дизеловото гориво – с 2.5 на сто.