Дарин Маджаров за 40 до 40 и удоволствието да учиш с интерес
Дарин Маджаров за 40 до 40 и удоволствието да учиш с интерес / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Следващият вдъхновител, който представя проектът на Дарик "40 до 40", се чувства в най-щастливия период в живота си - тук и сега. След като съдбата го отвежда за няколко години в Германия и Белгия, където се труди усърдно за своето образование, някаква притегателна сила го кара да се завърне в България.

Той е Дарин Маджаров и каузата, която провокира избора му, е повече от достойна и обществено полезна - "Уча се".

Образователната платформа постави ново начало в обучението на децата и начина, по който те го възприемат – бързо, лесно и интересно. Какво е да си част от проект, който е награден за Принос към живота и благосъстоянието на българските деца? Колко е важно да намериш призванието си и как днес Дарин Маджаров оценява избора си да живее в България?

В ефира на Дарик представяме Дарин Маджаров - основател на образователната платформа "Уча се".

Дарин Маджаров:
Благодаря за признанието. Преди време бях в класацията на Форбс "30 под 30". Както казва майка ми - остарявам.

Ако не е тайна, на колко години си?

Дарин Маджаров:
На 26.

Да разкажем малко повече за твоя проект "Уча се".

Дарин Маджаров:
Това е платформа за видео-уроци за ученици от 1 до 12 клас. Уроците са кратки и съобразени с изискванията на Министерството на образованието. Който не е разбрал нещо в училище, когато се прибере вкъщи - наваксва. Имаме 2 300 урока, които са изгледани от над 5 000 000 ученици. На ден се гледат по 35 000, а регистрираните ученици са около 100 000.

Как стигна до идеята?

Дарин Маджаров:
Прекарах шест години в Германия и Белгия. Там работех и учех. За своя проект почерпих вдъхновение и от Дарик радио. И аз като вас съм фен на футбола, слушам спортните ви предавания, чрез радиото се информирам за всичко. Веднъж, слушайки ви, се замислих защо и образованието да не стане забавно по този начин. Харесва ми, че имате предавания, свързани със здравното образование, гостува ви доктор Ненков и правите интересно и забавно шоу. Разказвате любопитни неща, които са полезни за хората. Ние правим тези видео-уроци по същия начин - с цел да им е забавно на учениците и в същото време да научават нещо полезно. В интернет пространството направих няколко видео-урока и в един момент трябваше да реша дали да остана в Белгия или да развия тази своя идея в България. Зарязах работата си в Белгия и се върнах у дома, за да я развия.

Къде работеше? С какво се занимаваше?

Дарин Маджаров:
Бях докторант в един от престижните университети в Европа.

Каква специалност?

Дарин Маджаров:
Занимавах се с компютри и електроника, с електрически автомобили. В един момент реших да се прибера, да направим екип и да развием тази идея. Вече сме 36 души, които работим заедно.

Занимавал ли си се с футбол?

Дарин Маджаров:
Да. Първо бях шахматист и на два пъти спечелих златни медали за България. След това дойде следващата ми страст - футболът. На 16 години играех в дряновския футболен отбор - мъже.

На какво те научи спортът?

Дарин Маджаров:
От спорта взех дисциплината. Спортът ме научи да работя в екип. Разви у мен умението да работя, забавлявайки се. Сега пренасям това умение във видео- уроците: старая се да са забавни, материята да е представена по-разчупено. Този начин на представяне съм го взаимствал от футбола.

На каква позиция играеше?

Дарин Маджаров:
Бях халф - в средата. В един момент трябваше да избирам - да уча или да се занимавам със спорт. Избрах науката и заминах за чужбина. Мислех си, че вече няма да пипна топка, но играх няколко мача и стигнах до немските лиги. Достигнах до 5-та лига, която е много високо ниво.

Да се върнем на шахмата. Побеждавал ли си Иван Чепаринов?

Дарин Маджаров:
Играл съм с него. Той беше по-добър от мен. Тогава, когато играех и напредвах, вкъщи идваха треньори и молеха родителите ми да ме спрат от училище и да се занимавам само с шах. За щастие те не дадоха съгласието си и продължих с училището.

Откъде дойде интересът към шахмата?

Дарин Маджаров:
Дядо ми ме запали. В Дряново имаше добра школа. В един момент ми идваше много, защото шахът е свързан със сериозно психическо натоварване. Аз си обичах и футбола и от един момент нататък очаквах с нетърпение края на тренировките по шах, за да хвана топката и да тичам на стадиона. Но уменията, които развих чрез шахмата, ми помогнаха за футбола. Както знаете, за повечето хора футболът не е чак толкова интелектуална игра, но там се мисли екипно. Шахът ми помагаше да мисля ходове напред, да предвиждам ситуациите. За халфа това е много важно умение - да знаеш къде ще се подаде топката.

Интересно ми е да разбера как чрез твоите интереси към футбола, шахмата и енергийните проекти се стигна до проекта "Уча се"?

Дарин Маджаров:
В училище като цяло винаги съм бил пълен отличник. След това в Германия учех в много престижен университет. През целия ми живот обаче съм се сблъсквал с какви ли не дефекти в образованието, които съм се опитвал да подобрявам. В университета имахме много домашни и след това трудно заспивахме. По време на моето следване попаднах в интернет на един професор, който представяше леко скучни видеа в YouTube. Пусках си ги и след две минути заспивах. Тогава си казах, че ако един ден реша да се занимавам с образование, не бива да правя подобни скучни видеа, които не биха предизвикали интерес у зрителя. Започнах с видео уроци и така историята продължи.

Каза, че екипът ти е от 36 души. Как функционира? Вие сте компания, фирма?

Дарин Маджаров:
Да, фирма сме. Когато се върнах от чужбина, трябваше да намеря финансиране, за да направим екип. Намерих. Досега сме инвестирали малко под половин милион. Един урок отнема около 10 часа. До момента сме разработили 2 300 урока. В екипа ни има добри учители, които са като рецензенти и изслушват всяка една идея. Одобряват материала. Те са по-млади и могат да презентират на език, близък до този на учениците си. Въпреки че учениците харесват уроците ни заради забавния, разчупен стил, всичко е одобрено от топ-учителите на България.

Добре ли са платени тези топ-учители на България? По-добре ли са платени от останалите им колеги?

Дарин Маджаров:
На всички, които работят за сайта, се заплаща. Повечето казват, че биха го правили и без пари. Но аз ценя труда и времето им и затова смятам, че те заслужават добро заплащане.

Това заплащане идва от хората, които ти си намерил, така ли? От инвеститорите?

Дарин Маджаров:
Да. Целта на инвеститорите е този проект да се развие до даден етап и после той да се самоиздържа.

Какво получават инвеститорите? Каква е бизнес схемата?

Дарин Маджаров:
Получават дял от компанията. Засега мислим повече как да доразвием проекта, за да започне да се самоиздържа. Чрез образование е трудно да се прави бизнес, защото хората го считат за нещо безплатно. Това, което правим сега, е да обясним, че за да съществува "Уча се" и за да правим все по-дългосрочни проекти, не е лошо да се отделят по-няколко стотинки на ден. Досега не сме дали и лев за реклама. Разчитаме на препоръките от "от уста на уста".

Каква е цената да се учиш в "Уча се"?

Дарин Маджаров:
В момента е безплатно, но не е лошо да призовем потребителите да плащат някаква малка такса за достъп до сайта. За да подготвим следващите нива. Имаме идея след видео-урока да има и упражнения, за да може учениците да са сигурни, че всичко са разбрали. Правим и алгоритми. Когато един ученик сгреши, програмата да го връща на точното място във видеото, където да изгледа отново това, което го затруднява и да го затвърди. Много скоро ще направим онлайн сесия на живо с най-добрите учители. Ако ученикът има проблем по даден предмет, да има възможност да позвъни на учителя и да го попита за това, което не му е ясно. Не е страшно това да бъде платено, но тези суми ще бъдат символични в сравнение с частните уроци.

Имаш ли обратна връзка с възпитаниците? Някой от учениците да е споделил, че благодарение на тези видео-уроци е влязъл в престижна гимназия например?

Дарин Маджаров:
Има много такива примери. Затова продължаваме да го правим, защото хората го оценяват. Миналата година за първи път започнахме да правим подготовка за кандидат-студентстки изпити за Медицинския университет във Варна. Тогава младежи, без да са ходили на допълнителни уроци, само с подготовката си чрез видео-уроците, ни изпратиха писма, че са изкарали 6.00.

Преди време един мъж ми сподели своята история. Той нямал завършен 8-ми клас, заминал за Франция, оженил се, родило му се дете. Жена му починала. Законът там е, че ако нямаш образование, могат да ти отнемат детето. Той се явил на изпити, но го късат. Писа ми, че нашите видео-уроци са неговият последен шанс. Разработихме няколко урока за него и човекът изкара пълна шестица. Доказахме, че с нашите уроци хората за кратко време наваксват и изкарват отлични оценки.

На фона на цялата бъркотия в държавата, как българчета печелят на олимпиади?

Дарин Маджаров:
Има разлика между най-добрите и средното ниво ученици. Най-добрите полагат много усилия, посещават специализирани школи. Нищо не може да ги спре. Докато по-голямата част са на по-ниско ниво от това в Европа и затова статистиката сочи, че сме много зле. Ако повдигнем поне малко това средно ниво, статистиката няма да е толкова депресивна. Това е нашата цел в момента - да помогнем на тези ученици, които са поизостанали и имат нужда, да наваксат.

Каза, че си имал наблюдения върху пропуски в образователната система. Имаш ли амбицията да промениш консервативното образование?

Дарин Маджаров:
Не, това не е целта ми. Водещите в тази сфера са българските учители. Те са тези, които трябва да образоват и възпитат следващите поколения. Ние им предлагаме една по-интересна и лесна технология. Много учители в България влизат в час и пускат видеата. Дават на пауза и дискутират. Има много анимации, с които лесно се учи. Доста учители ни пишат, че ползват нашите уроци и ни дават съвети.

Преподавателите харесват идеята, не са против тази интересна система на преподаване?

Дарин Маджаров:
В началото ни беше страх дали ще я възприемат и харесат. Но още от самото начало имаше добри коментари. Надявам се хората да продължат да ни харесват и подкрепят и ако се стигне дотам, да направим уроците платени. Целта ни е да променим средата и да популяризираме най-добрите български учители. Учениците да искат да им подражават. Пак казвам – има много добри учители и ние постоянно ги рекламираме в сайта.

Това означава ли, че от университета излизат добри учители?

Дарин Маджаров:
За университетите не съм наясно.

Каква е средната възраст на добрите учители в България?

Дарин Маджаров:
Средната възраст е около 57 години. До 5 години 50% от действащите учители ще се пенсионират. Надяваме се в бъдеще това, което правим, да става все по-полезно и за учениците, и за учителите в България.

"Уча се" може да помогне и на преподавателите, така ли?

Дарин Маджаров:
Може. Много учители ни пишат с молба да им покажем как функционират видеата, как могат да ги представят на учениците си. Много от тях се опитват да навлязат в новите технологии, за да достигнат до децата. Видео-уроците няма да изместят функциите на преподавателя, но могат да му бъдат от полза.

Какво мислиш за случая с онова момче, което никога не е стъпвало в училище, а печели олимпиади по информатика? Сега има дебат дали трябва да ходи на училище или да продължи вкъщи.

Дарин Маджаров:
Момчето очевидно е талантливо и добре подготвено. Ако съм на мястото на действащите учители, бих се поинтересувал как се е подготвило, как е достигнало до това ниво, използвало ли е някакви по-особени методи и технологии и дали те не биха могли да се приложат в училищата.

Но не бива да се подхожда бюрократично по отношение на тези деца, които не посещават училище, а се подготвят сами вкъщи. Какво мислиш по въпроса?

Дарин Маджаров:
Служителите в министерството спазват законите, няма как да не се съобразяват с тези наредби. Според мен добре е да се изучи този пример и да се види дали могат да се вземат някакви практики оттам. Това, което ние правим с такива деца, е да разговаряме с тях, за да разберем как те се подготвят и после този техен опит го представяме на другите.