Няма да има наказани за пожара в манастира „Света Петка Мулдавска
Няма да има наказани за пожара в манастира „Света Петка Мулдавска / © DarikNews.bg, Виктор Кадири

Кампания за набиране на пари за възстановяване на изгорялото крило на манастира „Света Петка Мулдавска" над Асеновград започва Пловдивската митрополия. Това обяви митрополит Николай. Утре свещениците от епархията ще започнат да разчистват останките от изпепелените монашески килии и библиотека. Обвиненията, че митрополията не е дала нужните пари за пожарно обезопазяване на обителта не отговарят на истината, каза митрополит Николай.  По думите му, в сметката на „Св. Петка" е имало достатъчно пари, за да се подмени ел.-инсталацията. Манастирите са отделни юридически лица, нека не прехвърлят вината другимо,подчерта пловдивският митрополит. Това, което ни спря да предприемем необходимото за ремонт на Мулдавския манастир досега, е липсата на път, призна митрополит Николай. Вече е започнало възстановяването на запазената част от манастира, благодарение на Българската армия, които са изпратили високо проходим камион и шофьор, който да е на разположение ежедневно и да вози строителни материали, допълни митрополит Николай. Той заяви още, че за пожара никой няма да бъде наказан. Според него  станалото е „достатъчно за вразумление". Имало е и по-трудни времена от сегашните, обителта над Асеновград е изгоряла до основи четири пъти и все е била възстановявана, подчерта дядо Николай.  

На 3 октомври вечерта пожар унищожи част от манастира „Света Петка" край асеновградското село Мулдава.

Дядо Николай се срещна с депутатите от БСП Румен Петков и Петър Мутафчиев. Парламентарна група на социалистите е събрала 5 000 лева за възстановяването на манастира „Света Петка Мулдавска". По време на срещата депутатите подариха 15-ти том на Православата енциклопедия.

Плодивската митрополия ще отпусне 60 000 лева за ремонт на покрива на пловдивския храм „Света Неделя". Това ще е първия етап от реконструкцията на църквата, обяви още митрополит Николай.