Старинни икони на Св. Димитър показват за 825-та годишнина от обявяването на Търново за столица
Старинни икони на Св. Димитър показват за 825-та годишнина от обявяването на Търново за столица / dariknews.bg
Показват 160-годишна икона на Св. Димитър за 825-годишнина от обявяването на Търново за столица
33411
Показват 160-годишна икона на Св. Димитър за 825-годишнина от обявяването на Търново за столица
  • Показват 160-годишна икона на Св. Димитър за 825-годишнина от обявяването на Търново за столица

160-годишна икона на Свети Димитър ще бъде изнесена с литийно шествие във Велико Търново за Деня на светеца 26 октомври. Това е един от акцентите в програмата, която организират Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм за 825-та годишнина от обявяването на въстанието на Асен и Петър и началото на Втората българска държава със столица Търновград.

Иконата, която ще бъде показана на жителите и гостите на града, се съхранява във фонда на Регионалния исторически музей. На нея Свети Димитър е изобразен като войн. Иконата тежи 8 кг и е нарисувана от тревненски зограф. Дълги години е била съхранявана в Преображенския манастир.

Музеят притежава и други икони със сюжети, свързани със светеца, които ще бъдат подредени в изложба на Димитровден в църквата „Св. Димитър Солунски". Те са рисувани през последните 200 години и са дело предимно на зографи от Тревненската иконографска школа.

Програмата за отбелязване на годишнината ще продължи няколко дни, информира директорът на Общинската агенция по туризъм Даниел Панов. Сред акцентите ще бъде и 25 годишнината на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина".

Затова от 23 до 26 октомври ще бъдат обявени Дни на отворени врати в командния пункт на крепостта Царевец, откъдето се излъчва атрактивният спектакъл. През тези четири дни от 10,00 до 17,00 часа посетителите ще имат възможност да разгледат техническите съоръжения, а инженери ще обясняват какви са параметрите и как е създадено светлинното шоу. Предвидено е място, където на голям екран ще бъде прожектиран спектакъла „Звук и светлина".

На 23 октомври великотърновци и гостите на града ще могат да видят и самата атракция, която ще бъде излъчена от 20,30 часа, заедно с празнични фойерверки. Преди това от 19,00 часа на площада пред Царевец артисти от великотърновския театър ще представят историческия етюд „Димитровден 1185 - навеки в народната памет". Той е по текстове на поета Радко Радков и фолклориста Анчо Калоянов.

Кулминацията на програмата ще бъде на 26 октомври, когато се отбелязва Димитровден. За тържествата в старата столица очаква президента Георги Първанов, който обаче още не е потвърдил официално участие.

Подробности за програмата чуйте от Даниел Панов в звуковия файл.