Велико Търново се готви за 825-та годишнина от обявяването си за столица
Велико Търново се готви за 825-та годишнина от обявяването си за столица / Sofia Photo Agency
В.Търново се готви за 825-та годишнина от обявяването си за столица
33308
В.Търново се готви за 825-та годишнина от обявяването си за столица
  • В.Търново се готви за 825-та годишнина от обявяването си за столица

Велико Търново се готви да отбележи подобаващо 825-та годишнина от обявяването си за столица. Важният исторически акт е станал през 1185 година при обявяването на въстанието на братята Асен и Петър в новопостроената църква „Св. Димитър Солунски" в Търновград. Въстанието завършва през 1187 година с подписването на Ловешкия мирен договор и възстановяването на Втората българска държава.

На 26 октомври, Димитровден, църквата „Св. Димитър Солунски" ще се превърне в център на честванията. Затова от Регионалния исторически музей извършват ремонтни дейности по фасадата на храма. Изцяло ще бъдат подменени керемидите на покрива на църквата, съобщи директорът на музея Иван Църов. Ръководената от него институция е сред организаторите на програмата за отбелязване на годишнината, заедно с община Велико Търново.

От фонда на музея ще бъдат извадени и подредени в изложба икони, чиито сюжет е свързан със Свети Димитър. Още една изложба ще могат да видят жителите и гостите на града. Тя ще покаже археологически находки, открити по време на разкопките в църквата „Св. Димитър Солунски" през 70-те и 80-те години.

Своя професионален празник на Димитровден отбелязват и строителите. Затова Строителната камара е осигурила две агнета за курбан в чест на светията, който ще бъде раздаден на присъстващите в деня на празника, посочи още Иван Църов.  

Чуйте повече от него за значението на историческия акт в звуковия файл.