Иманяри откриха колесница от I-II век  в надгробна могила край с. Рилци
Иманяри откриха колесница от I-II век в надгробна могила край с. Рилци / снимка: Регионален Исторически музей
Иманяри откриха колесница от I-II век в надгробна могила край с. Рилци
23995
Иманяри откриха колесница от I-II век в надгробна могила край с. Рилци
  • Иманяри откриха колесница от I-II век в надгробна могила край с. Рилци

Колесница около голямата надгробна могила в местността "Чуката" край благоевградското село Рилци е открита в резултат на иманярско посегателство.

Специалисти от Регионалния исторически музей и представители на полицейското  управление в Благоевград са констатирали на място, че е направен изкоп с широчина 5 на 3 м. и дълбочина 1,30 м.

В изхвърляната от изкопа пръст наоколо са открити множество животински кости, най-вероятно от коне, железни останки от конструкция на колесница, на 100 метра западно от изкопа в храсталаците археолозите и полицаите са открили останки от колела на колесница( четири обръча), както и две главини от същата колесница.

Иманяри откриха колесница от III век  в надгробна могила край с Рилци
netinfo
Четириколката и е била използвана за погребението на знатна личност, каза археологът в музея Илия Кулов. Честа практика е иманярите да изпреварват археолозите. Причинита е, че те разполагат с  металотърсачи, уреди за качествено разкопаване на могилите, обясни Илия Кулов. Надгробните могили са най-застрашените паметници на културата, защото са най-лесни за
откриване. Съдбата на този паметник ще предреши специализирана комисия, която ще бъде сформирана в края на този месец, заключи Илия Кулов.

Откритите материали се намират в музея в Благоевград, съобщи говорителят на културния институт Силвия Домозетска. 

Надгробната могила в местността "Чуката" край село Рилци датира от I- II век. Обявена е през 1962 година за паметник на културата, през 2008 година е регистрирана в Археологическата карта на България. Откритата колесница е първата, намерена в района на старото селище Скаптопара, и е изключително ценна находка.

В прикачения звуков файл чуй още за находката от археолога в РИм Илия Кулов

Иманяри откриха колесница от III век  в надгробна могила край с Рилци
netinfo