Петима души загинаха и 13 бяха ранени при срутване на сграда в руски град
Петима души загинаха и 13 бяха ранени при срутване на сграда в руски град / снимка: www.sxc.hu

Петима души загинаха и 13 бяха ранени при срутване на строяща се триетажна сграда в град Таганрог, Ростовска област, съобщи ИТАР-ТАСС. Ранените са в откарани в болница.

Спасителните работи са приключили, съобщил за агенцията официален представител на Министерството на извънредните ситуации.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов смята, че трагедията е станала заради нарушена строителна технология.

Следственият комитет на Русия съобщи, че е започнало наказателно дело за "нарушаване правилата на безопасност при строителни работи, довели по непредпазливост до смърт на две или повече лица".

Вече има задържани, в това число техническият ръководител на обекта и други отговорни лица. И възложителят, и изпълнителят са частни лица.

Очевидци пишат в градските форуми, че строежът бил по нова технология, с използването на пенополистирол, и рухнал до основи за 3 секунди. Сред руините останала да стърчи само една "тръба" от тухли - асансьорната шахта, допълва БТА.

Строителите вече работели по покрива и когато конструкцията рухнала, паднали отвисоко и били затрупани.

Разрешение за строеж било издадено през март за триетажна сграда, но според предварителната оценка на специалистите в момента на трагедията започвал да се строи четвърти етаж.