/ Istock
Защитници на животните организират утре протест с искане за закриване на общински приют за безстопанствени кучета в Ямболско. Според тях приютът в село Роза, община Тунджа, в който има над 50 кучета, не отговаря на никакви изисквания за отглеждане на животните.

Искаме този концлагер да бъде закрит. Това не е приют, животните живеят в ужасяващи, чудовищни условия. Не отговаря на нито едно от условията за регистрация на приют за безстопанствени животни“, каза организаторът на протеста Миглена Дерменджиева. Тя е председател на Фондация „Добрите феи“, която помага на бездомни животни.

Кучето Мечо, чиято съдба трогна мнозина, все още чака своя осиновител

Закриването е най-доброто решение към момента, а животните да бъдат прехвърлени в други приюти с по-добри условия. Ремонтът, който трябва да се направи, не може да стане докато животните са вътре“, категорична е Дерменджиева.

Утре(21 ноември) се очаква проверка в приюта от ветеринари и служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. Новият кмет на община Тунджа Станчо Ставрев заяви, че вече се е запознал на място с проблема. Във Фейсбук той потвърди, че условията за отглеждане на животните са изключително лоши.

„Ще се съобразим и ще изпълним направените от контролните органи предписания“, посочи Ставрев.

Мира Безус, БТА