На място дойде кметът Ревански, в сряда разхлабват ограничителния режим заради огнището на COVID-19
Напрежение имаше по обед в ямболската махала "Райна Княгиня", която е огнище на коронавируса в града. Жителите на квартала протестираха заради продължаващата трета седмица карантина, съобщава NOVA.

Те се събраха до един от контролните пунктове в махалата. Напрежението бе потушено, след като на място дойде кмета на община Ямбол Валентин Ревански.

Заедно с представители на Областната дирекция на МВР кметът разговаря с протестиращите роми.

По-рано днес местният щаб реши, че от сряда, 20 май, мерките в огнището на COVID-19 в града поетапно ще се разхлабват и хората ще могат да отидат на работа. Жителите му ще могат да излизат със служебна бележка от работодател. 

Новината, че в сряда могат да тръгнат на работа, предизвика аплодисментите на протестиращите. Някои даже разказаха, че в квартала се разпространява дезинформация за провокиране на смут.

Засиленото полицейско присъствие в района остава, както и останалите противоепидемични мерки. През КПП-тата и в момента се пропускат хора, които имат нужда от медицинска помощ и лекарства.

В последните няколко дни положителните проби от района намаляват, но с цел сигурно отваряне на района, ще започне активно изследване по улици на заразени семейства и контактни лица, съобщиха от местния медицински щаб.

Контролни тествания с PCR проби ще се направят на живеещи на улиците „Тополница“, „Въча“, „Места“, „Капитан Петко“, където има концентрация на носителите на вируса. При установяване на намаляване броя на положителните проби ще бъдат свалени ограничителните мерки, уточняват от областния медицински съвет.

И областният управител, и кметът на Ямбол се обърнаха с призив към гражданите за още няколко дни търпение, за спазване на мерките за хигиена, дезинфекция и дистанция, както в района, така и на работните места. Обърнаха се и към жителите на другите квартали на града, където също има разпространение на вируса, за повече лична отговорност и припомниха, че противоепидемичните мерки са в сила и е нужно да се спазват.

По информация на Областния медицински съвет диагностицираните в област Ямбол с COVID-19 са 102 души. На домашно лечение са 52 лица, хоспитализираните пациенти са 33, излекуваните 7, а починалите с положителна проба за ковид 10 лица. Под карантина са поставени 736, като най-голям е броят на лицата под карантина в Ямбол – 491. Повечето от заразените са именно от кв. "Райна Княгиня", но има болни и от други квартали, както и заразени медици. На помощ на персонала в МБАЛ-Ямбол се притекоха две медицински сестри от МБАЛ-Сливен, които станаха доброволки, след като напразно кметът Ревански отправяше апел за помощ към всички медици от Ямбол.