/ iStock
Празничното събитие се организира с цел популяризиране и съхраняване на българските традиции
Предстои единадесетото издание на празника на баницата в Елхово, съобщиха от читалище „Развитие - 1893”.

всички желаещи могат да се включат в предстоящия празник на традиционната тракийска баница „Баница вита - два пъти превита” 2023, който ще се проведе на 16 септември - събота, на централния площад в Елхово, съобщиха от читалището.

Признаха българската баница за едно от най-вкусните неща на света

Празникът е с конкурсен характер и в него могат да участват всички желаещи. Организаторите отправят покана и към всички майстори на тестеното изделие да се включат с демонстрация, да покажат умения и майсторлък при точене и приготвяне на баницата.

Всеки участник има право да се представи с от един до три продукта, като задължително условие е това да са баници. Не се допускат готови продукти. Участниците са свободни сами да преценят с каква по вид баница ще се представят, която да е традиционна за представяното населено място.

Допускат се сладки, солени, с готови или точени кори, с или без плънка баници. До 5 септември желаещите е необходимо да подадат заявка, придружена с подробно описание на рецептите, които се събират, отразяват и съхраняват в рецептурник.

iStock

Участниците и продуктите, с които ще се представят в конкурсната част ще се оценят от жури. Ще бъде присъдена и ежегодната награда на кмета на община Елхово - Петър Киров. 

Празничното събитие се организира с цел популяризиране и съхраняване на българските традиции и преминава под патронажа на кмета на Община Елхово.

Заявки за участие, както и пълните рецепти на продуктите, които ще се представят се подават на място в читалището или на имейл: chit_elhovo@abv.bg. 

Заявките подадени по имейл трябва да съдържат имена и телефон за връзка с участника. За контакти и повече информация тел.: 0894/ 467-106 или 0895/ 77-18-62.