Официално възстановиха Граничното полицейско управление в Болярово
На кратка церемония министър Калин Стоянов обяви официалното възстановяване на Гранично полицейско управление-Болярово, съобщиха от МВР.

Той припомни, че закриването на управлението бе извършено преди две години, когато под предлог структурни промени бяха закрити множество гранични управления, групи за охрана на държавната граница, както и няколко погранични районни управления.

МВР

„В момент, когато говорим за нелегална миграция и засилване на контрола по границата, няма как да работим със закрити структури и ограничен щат и ресурс“, заяви категорично министър Калин Стоянов.

Шефът на Фронтекс отива на българо-турската граница

По думите му възстановяването на структурата дава възможност за по-засилен контрол на държавната граница и конкретно на участъка, за който отговаря Граничното полицейско управление, както и за много по-бърза реакция на граничните сили.

МВР

"Не на последно място наша задача беше да върнем на местните жители чувството за справедливост, за сигурност и спокойствие", подчерта вътрешния министър. „Гордейте сте, че охранявате не само държавната граница, но и външната граница на Европейския съюз.

МВР

Не отстъпвайте и не забравяйте девиза на граничаря „Нито крачка назад, зад нас е България!“. С тези думи министър Стоянов се обърна към служителите, които от днес отново започват работа в РПУ-Болярово.

МВР

МВР

Регионална дирекция „Гранична полиция”-Елхово е най-голямата структура в ГД „Гранична полиция”-МВР. Тя изпълнява функции и задачи по контрол на държавната граница на България с Турция с дължина 275 км, която е и външна граница на ЕС. Зоната за отговорност на РДГП-Елхово е разположена на територията на три области: Бургас, Ямбол и Хасково.

Българо-турската граница продължава да бъде обект на непрекъснати опити за незаконно преминаване от граждани на трети страни. През 2023 г. са предотвратени към 180 000 опита на незаконни мигранти, което е с 10% повече в сравнение с 2022 година.

От юли 2022 г. зоната за отговорност на ГПУ-Болярово е присъединена към ГПУ-Елхово, а служителите са преназначени в съседните гранични управления. В Болярово остава група за охрана на държавната граница в силно намален състав. 

През последните месеци на 2023 г. е извършен анализ на обстановката в РДГП-Елхово и е установено, че зоната за отговорност на ГПУ-Елхово е най-натоварената по отношение на опити за нарушение на държавната граница.

В началото на 2024 г. е направено обосновано предложение от директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов със съответния оперативен анализ и финансов разчет. 

Със заповед на министър Калин Стоянов от 16 януари е възстановен щатът от 93 служители на ГПУ-Болярово. Те са преназначени. От днес граничното полицейско управление, което ще отговаря за наблюдението на 38 км от българо-турската граница, започва работа в пълния си състав.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня