Заради засиления мигрантски натиск в Болярово настояват за възстановяване на закритото през юни миналата година Гранично полицейско управление (ГПУ).

В момента охраната по българо-турската граница е недостатъчна. Това каза пред журналисти кметът на Общината Христо Христов. По думите му със закриването на ГПУ-Болярово се е „отворила ниша за засилване на мигрантския натиск“.

Заради мигрантите: Предстои поредно почистване на сметища около българо-турската граница

Преди броят на граничните служители е бил 120, докато сега са 40, или три пъти по-малко. „Да върнем тази структура, защото тя е жизнено необходима за тази гранична зона, която трябва да се охранява на територията на общината - като обществен ред, като спокойствие на хората, като намаляване на притока на мигранти точно в този район“, каза кметът.

"Преминаващите групи с мигранти в района са ежедневие", разказа кметският наместник на пограничното село Странджа Иванка Чалъмова. Според нея командированите гранични служители не успяват да се справят с изключително засиления натиск по границата. 

„Пращат ги момчетата, но напълно непознати са им местностите. През годините съвсем друга беше охраната на границата. Не се допускаха изобщо да влизат и да ги гонят тук из района.

Това е направо някакъв кошмар. По-добре да мислят добре горе управляващите, защото нещата не отиват никак добре“, каза още тя. ГПУ-Болярово беше закрито със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков и частично възстановено от служебния министър Иван Демерджиев.
Мира Безус, БТА