"Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в област Ямбол е 292 на 100 хиляди души население, което остава над средната за страната - 228 на 100 хил. души.

От седмица в областта се наблюдава трайна тенденция на по-малко новозаболели", съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева. 

Най-висока към момента остава заболеваемостта в община Ямбол - 307 на 100 хил. души, а най-ниска е в община Болярово - 58 на 100 хил. души. Новите случаи за последното денонощие в областта са 24.

Мобилни кабинети за ваксинация срещу COVID-19 ще посещават ямболски села

Активните носители на инфекцията са 818, като от тях 16 са хоспитализирани - 11 в държавната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол и петима в лечебни заведения извън областта.

Няма нуждаещи се от интензивно лечение. Под карантина като контактни са поставени 113 души. Към днешна дата, съгласно заповед на здравния министър, в областта продължава да е в сила задължителното носене на маски в лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики и градски транспорт, каза още директорът на РЗИ – Ямбол. 

Продължават посещенията на мобилни кабинети на РЗИ в малките и отдалечени населени места. В тях, освен ваксинация срещу коронавирус, се извършва и безплатно тестване. До края на седмицата ще бъдат посетени селата Златари, Гълъбинци, Воден и град Болярово.

Безплатно изследване за COVID-19 се извършва и в здравната инспекция, след насочване от личните лекари.
БТА