/ iStock/Getty Images
Огнище на COVID-19 e регистрирано в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Маленово, община Стралджа, каза пред БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол д-р Радостина Калчева.

По думите ѝ положителни за инфекцията са 15 потребители, но при всички заболяването протича безсимптомно. Всички 57 души, настанени в социалната институция, са били имунизирани. Сред персонала няма установени положителни проби за коронавирус.

От РЗИ – Ямбол са издали предписания за изолация на потребителите по стаите, засилена дезинфекция и недопускане на нови потребители в дома през следващата седмица. На положителните потребители е изписано лечение от личните им лекари.

Преди десетина дни в Дома за възрастни хора в Ямбол бяха установени шест случая на коронавирус. Там огнището вече е овладяно и няма нови заболели сред настанените и персонала, каза още д-р Калчева. 

Двуседмичната заболеваемост в област Ямбол към момента е 337 на 100 000 души население, като най-висока е в община Ямбол – 422 на 100 000 души.

Активните носители на инфекцията в областта са 748, като от тях 18 души се лекуват в болници.

Няма тежки случаи, нуждаещи се от интензивно лечение. 
БТА