Празник в Капитановци
Празник в Капитановци / Община Видин
Кметът на Община Видин Огнян Ценков откри осмия поред фолклорен фестивал „Дунав и Тимок ни свързват“ в Капитановци, който съвпада и с празника на селото. Той се организира от Община Видин, кметството и Народно читалище “Славяни-2013“. Събитието уважи и областният управител Албена Георгиева.
Огнян Ценков откри фестивала и поднесе поздравителен адрес на кмета на селото Десислава Венелинова: „Всички вие сте гостоприемни домакини на това събитие и то се случва благодарение на вашия ентусиазъм, любовта ви към народните обичаи и уважението, с което се отнасяте към фолклорните традиции на населението от трансграничия регион“ - пише в адреса. И пожела на жителите на Капитановци да бъдат все така сърцати, предприемчиви и грижовни към родното си място.

Празник в Капитановци

След това кметът посети Покрайна, където хората честват традиционния си празник - Свети дух. Гости на празненството бяха председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, кметът на селото Валентин Маринов, председателят на НЧ „Просвета-1927“ Адриана Асенова и кметът на с. Чупречини Мой, Румъния - Георги Мунджило. Празникът се провежда съвместно от кметство Покрайна, местното читалище и със съдействието на Община Видин.
Ценков приветства гостите и присъстващите с думите: „Този ден е не само повод да се докоснем до миналото, но и да се гордеем с настоящето на родния край, изпълнени с надежда за по-добри дни. Бъдете задружни и занапред и се радвайте на плодовете на своя труд“ и поднесе своя поздравителен адрес на кмета на селото.

Празник в Покрайна

И в двете населени места добре организираната празнична програма зарадва домакини и гости. Както във фестивала в Капитановци, така и на традиционния събор в Покрайна участваха самодейни състави и индивидуални изпълнители от България и от съседна Румъния. За всички бяха предвидени грамоти.
 
Община Видин