Започнаха театралните фестивали на Враца
Започнаха театралните фестивали на Враца / Люба Филипова

Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който е и председател на организационния комитет, откри днес 26-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 5-ия Международен фестивал на камерните театри на Нова европейска театрална мрежа /НЕТА/. На церемонията бяха заместник-министърът на културата Боил Банов и народните представители от 43-ото Народно събрание за област Враца Георги Божинов и Красимир Богданов.
„Всяка година в средата на месец май гостоприемна Враца е съпричастна към изкуството и сценични изяви с изключително висока стойност и с право можем да кажем, че по това време Враца се превръща в европейска театрална столица. Това е един изключителен шанс, благодарение на вас, приятели от врачанския театър и на вас, г-н Попдимитров...

Сигурен съм, че богата програма и прецизната селекция на НФМТФ ще донесе истинска наслада на верните почитатели на театъра". Кметът благодари на гостите от чужбина за тяхното участие и откри 26-ото издание на НФМТФ и 5-ия МФ на НЕТА. 

Започнаха театралните фестивали на Враца
netinfo
На церемонията дойдоха селекционерът на НФМТФ`15 Ина Шкарова, селекционерът на МФ на НЕТА и председател на НЕТА Благой Стефановски от Македония, а театралната мрежа беше представена и от генералния секретар Дамир Домитрович /Словения/. Театрали от Словения, Македония, Сърбия, Словакия и ценители от цяла България също бяха на тържеството.

Пред гостите директорът на ДКТ - Враца Анастас Попдимитров представи българското жури, което ще оценява традиционния фестивал. Негов председател е театроведът Красимира Филипова с членове Светла Бенева и проф. Ромео Попилиев. Начело на международното жури е Нора Макарова от Русия /завеждащ бюрото за критиката на всерусийското театрално общество/, на която ще помагат: Гоце Ристовски и Тодор Кузманов от Македония, Драган Яковлевич от Сърбия и Веселина Гюлева.

Заместник-министърът на културата Боил Банов приветства театралите от името на министър Вежди Рашидов и пожела успех на фестивала: „Благодарение на този фестивал в средата на май във Враца се събират едни от най-добрите творци от България и все повече техни колеги от Балканите и Югоизточна Европа. Фестивалът на малките театрални форми се е превърнал в синоним на сценично изкуство с дълбок псилохогизъм и виртуазна артистичност".

Започнаха театралните фестивали на Враца
netinfo

Преди да бъде вдигната завесата за първото представление, директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров благодари на хората, благодарение на чиято финансова подкрепа фестивалите са факт:

„Позволете ми да благодаря на нашите спонсори, без които този фестивал нямаше да го има. Да благодаря на община Враца, че спази думата и осигури предвиденото финансиране. Искам да благодаря на кмета на Враца инж. Николай Иванов, който ни помогна да намерим най-сериозния си спонсор за фестивала. Благодаря и на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование" към Министерство на културата за проекта, чрез който кандидатствахме, и на народните представители, които тази година бяха и наши спонсори, както и на останалите спонсори, без чиято помощ нямаше да се справим!"