Задържаният в Сърбия Красимир Богданов: Това беше сценарий
Задържаният в Сърбия Красимир Богданов: Това беше сценарий / Община Враца
Задържаният в Сърбия Красимир Богданов: Това беше сценарий
68573
Задържаният в Сърбия Красимир Богданов: Това беше сценарий
  • Задържаният в Сърбия Красимир Богданов: Това беше сценарий

Красимир Богданов, зам. кмет на Враца, който вчера беше задържан на сръбския граничен пункт "Рибарци", вече е на работното си място в общината. Той е бил освободен от сръбските власти около полунощ. Богданов, заедно с още трима мъже, включени в делегация на ВМРО, не бяха допуснати да влязат в Сърбия за участие в тържествата в Босилеград по случай 94- годишнината от Ньойския договор.

По думите му това, което се е случило е било сценарий, който не го е изненадал. „На тази граница обикновено се случват такива неща и винаги се търси провокация, не знайно защо и винаги спрямо български граждани“.

Богданов е пътувал и като официален представител и на Община Враца по покана на културно-информационния център в Босилеград, чиито представители преди това са участвали в тържества във Враца. „Носехме и подаръци за кмета на Босилеград, с когото искахме да се срещнем и да поднесем подаръци от името на Община Враца.

На границата заварихме голяма група полицаи, които претърсваха всички български граждани. Беше дирижирано, личеше си, тъй като вършеха всичко  с настървение - сваляха хората от автобусите, колите, някои ги връщаха, на други им се налагаше да тръгват пеша за Босилеград. Това, което носехме – календари и българска литература, вкл. издадена от Регионална библиотека Враца и нашия музей, бяха определени като пропагандна литература. Оставиха ни да чакаме часове на ред без яснота какво ще се случва“.

В последствие групата е закарана до близкия град, където им е съставен протокол, че не познават сръбското законодателство по отношение на разрешените за внасяне предмети.

Наложена им е глоба от по 10 евро, която са платили на място. Освободени са едва около полунощ. Това, че сред задържаните има и зам.кмет на голяма българска община е респектирало служителите на реда. „Личеше им по думите и държането, че вече съжаляват, че точно мен са задържали, но в крайна сметка не помогна за по-бързото ни освобождаване. Явно за да действат така им е било разпоредено“, смята Богданов.

„Това си е въпрос на отношение и не ми се мисли как се чувстват хората с българско самосъзнание, които живеят в Босилеград и в околните сала, и които  всекидневно са подложени на такива репресии. Ние отиваме, минаваме прибира ме се, но там проблемът си остава.

Сърбия, желаеща да стане член на ЕС, но продължаваща да действа с такива нецивилизовани методи,  просто ми е много трудно да повярваме, че нормална Европа ще приеме такава страна в своето семейство“, коментира Кр.Богданов.

 

По думите му по време на задържането е разговаряно няколко пъти с консула ни, уведомен е и  посланикът в Белград . „Надявам се да получим защита от нашите дипломатически представители и Външно министерство. До няколко дни ще преценим дали ще търсим и други решения.