За поредна година Ангелска елха във врачанския затвор
За поредна година Ангелска елха във врачанския затвор / снимка: Дарик - Враца - архив

Световната кампания „Ангелска Елха" стартира от утре във Враца. Насочена е изцяло към общността и младежите от гр. Враца. В европейската година на доброволчеството мотото на кампанията е „Стани доброволец, дай своя принос ... и за децата на осъдените!". Кампанията се реализира за пореден път от Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода (ДРОПЛС).

Мисията  е укрепването на родителската връзка между лишения от свобода родител и неговите деца, като организира набирането, подготовката и доставянето на подаръци от името на родителите до техните семейства.

 „Здравей, татко. Как си? Аз съм 7 клас. Какво работиш? Много се зарадвахме на колета. Много ми е мъчно за теб. Искаме някой ден да те видим. Защо не писа до сега? Знаем къде си, научихме от вестник. Чао! Чакам отговор!"

Това е цитат от писмо на дете (от 2009г.) към родителя му, който е в затвора. Думите на дете, което някой (може би аз, а може би ти..?!) сочи с пръст, залепяйки му етикета „Дете на затворник!"

"Детето е като всички други деца, като мен, като теб: със собствени мисли и чувства, със собствен характер, със собствени предпочитания и мнение. Може да е всеки ден около нас, без ние да си даваме сметка за случващото се с него. Ние или наш приятел също можем да станем „дете на затворник", или на друг някой от етикетите, които общността около нас така лесно поставя. За това никога няма гаранция....", смятат организаторите.

Кампанията предвижда включване и на млади хора, застрашени от ранна криминализация. 

Всяко училище, институция и организация, подали заявка за участие ще бъде подкрепено от ДРОПЛС с „открит урок" посветен на доброволчеството и дарителството.