За една година - над 5 000 туристи в Археологически комплекс „Калето” в Мездра
За една година - над 5 000 туристи в Археологически комплекс „Калето” в Мездра / Мирослав Гетов

Над 5 000 туристи от страната и чужбина са посетили Археологически комплекс „Калето” в гр. Мездра, откакто той отвори врати на 1 юли 2013 г., това стана ясно на тържеството, посветено на първата година от откриването на комплекса и на включването му в „100-те национални туристически обекта”. Около 1000 души допълнително са разгледали „Калето” през първата седмица, когато входът беше безплатен. 43% или 2 124 от проявилите интерес към културно-историческата забележителност са в трудоспособна възраст, 37% (1811) са пенсионери и ученици, а останалите 20% (990) - студенти. Освен наши туристи, сред посетителите са англичани, испанци, италианци, немци, албанци, румънци, сърби, дори китайци и японци.

Археологически комплекс „Калето” вече е включен официално в списъка на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта” под №16А. „Посещението и запознаването с обекта се удостоверява чрез поставянето на специален печат с логото на „Калето” в туристическите книжки, издадени от БТС, които се продават и при нас”, уточни управителят на комплекса Димитър Павлов.

По случай 1-ия рожден ден на АК „Калето” бе осветена новоизградената съвместно с Общинско предприятие „Чистота” детска площадка и бяха засадени три паркови дървета - сребърен бор, туя и робиния (псевдоакация). Разкрита бе творческа работилница за направата на сувенири от хартия, в която се включиха хора с увреждания и ученици от градското СОУ „Иван Вазов”. Изработените под ръководството на Емилия Гарванска и Зоя Пехльова сувенири бяха подредени в изложба-базар.

 

Наскоро в комплекса е монтирана реплика на средновековен катаулт, който е изработен с материали, предоставени безвъзмездно от бизнесмена Иван Георгиев-Тениди, Локомотивното депо и фирма „Околчица”. Сред най-новите туристически атракции са декоративни фигури на римски центурион, тракийска принцеса и тяхното отроче, с които, ако желаят, посетителите на комплекса могат да се фотографират. Оригиналната идея е на художника Евгени Кучков.