За дясно обединение призовава доц. Великов
За дясно обединение призовава доц. Великов / netinfo

За общи мажоритарни кандидати на ГЕРБ и широката дясна коалиция се обяви доц. Борислав Великов, който е народен представител от БНД. Според него само така може да се противодейства на БСП и ДПС, които ще се явят на много места с общи мажоритарни кандидати.

“Само заедно ГЕРБ и широката дясна коалиция могат да вземат няколко мажоритарни мандата. Ако нещо може да мобилизира десните избиратели, това не е толкова осемпроцентната бариера пред евентуалните коалиции, а са по-скоро тези мажоритарни кандидати, чрез които управляващата сега коалиция и по-специално БСП и ДПС искат да поведат с 25 : 0 „още от съблекалнята”. Това заяви в Монтана доц. Борислав Великов, народен представител от БНД.

 

Ако погледнем резултатите в избирателен район Монтана от последните парламентарни избори през 2005 г., БСП има близо 31 хиляди гласа, което е почти 42% от подадените действителни гласове. Като се прибавят и още 4 на сто, или 3048 гласа, подадени за ДПС, това прави почти половината от гласовете. Тогава все още я нямаше партия ГЕРБ, а десните – ОДС, БНС, включително и Атака – вземат общо 14 200 гласа, което е малко под 20 % от гласовете. Тогава центристката НДСВ е втора политическа сила в региона с 15 284 гласа, или 21,39 на сто. Подкрепа, за която голяма е заслугата на доц. Великов – по онова време водач на тази листа.

 

През 2007 г. на изборите за Европейски парламент БСП отново е първа в Монтана с 32,43% от гласовете /10 639 гласа/. ДПС има 809 гласа, близо 2,5% от гласовете. Наскоро появилата се ГЕРБ вече е втора политическа сила с 6800 гласа. НДСВ, все още с доц. Великов, е трета с 5000 гласа /15, 2%/. Останалите десни, без Атака, си разпределят около 3500 гласа – 1679 за СДС, за ДСБ – 853, за ССД – 290 и за „Ред, законност и справедливост” /РЗС/ - 174.

 

Анализът на резултатите и процесите в политическото пространство показва, че за да не спечелят сега управляващите служебно мачът цялото дясно и ГЕРБ трябва да играят с общи мажоритарни кандидати, смята зам.-председателят на БНД доц. Борислав Великов.