Във Враца падат най-много мълнии
Във Враца падат най-много мълнии / ThinkStock/Getty Images

Над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии. За това алармират експерти по мълниезащита, а държавата, оказва се, нито може да опровергае, нито да потвърди техните наблюдения. Това коментираха генерал Кирил Войнов и професионалния домоуправител Илия Джавгъров в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. Причината е, че отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите, а те често дори не знаят имат ли въобще гръмоотвод.

Как да се предпазим от мълнии

Последният пример за неспазване на задължителните мерки за безопасност е от Дряново, където този месец мълния изпепели покрива на жилищна кооперация. Хора от цялата страна превеждат пари в дарителската сметка за възстановяване на щетите и пак - трябват още хиляди левове. Живеещите в кооперацията разказват, че са имали гръмоотвод, но той вероятно е бил премахнат при ремонт преди години.

Кълбовидна мълния опустоши къща в Белотинци

„Масова практика е сградите в България да бъдат без мълниезащита. В нашия бранш говорим за една цифра от порядъка на 65 000 - 70 000 сгради. Такива съоръжения са били монтирани, но когато покривът е протекъл, те са били премахнати, поставена е новата изолация и така сградата е оставена без мълниезащита", коментира експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов.

В писмен отговор до Нова телевизия от Регионалното министерство уточняват, че отговорността е на собствениците на сградите и на кметовете - да задължават собствениците да вземат мерки. Повсеместен ефект би трябвало да има и след задължителните технически обследвания и паспорти на сградите. Поради всеобщото безпаричие обаче, същото министерство на няколко пъти отлага сроковете - и на практика легитимира бавенето на иначе нужните мерки.

Според показаната статистика Враца е на първо място в България сред градовете с най-много мълнии на кв.километър средно за година – 15 броя, следва София – с 12 броя.

Източник: Novanews.bg