Радев Враца
Радев Враца / Община Враца
Незаконният добив на дърва е един от сериозните проблеми на кметовете от Врачанска област. За това местните управници са се оплакали на вътрешния министър Валентин Радев при днешната им среща във Враца. Основната тема на разговора, продължил час и половина, е била като цяло битовата престъпност в региона.

По мнение на кметовете взаимодействието с полицията е добро, но все още има какво да се желае като отговор от страна на полицията на сигнали и жалби. Вътрешният министър още веднъж подчерта, че остава в сила концепцията във всяко населено място да има полицай, като за целта са назначени вече над 1300 нови полицаи. Всеки новоназначен полицай обаче трябва да премине шестмесечен курс на обучение, след което да поеме реалните си задачи в населените места.

Среща Радев
Община Враца

Един от начините за осигуряването на спокойствие на населението и противопоставяне на битовата престъпност е видеонаблюдението. На срещата днес е станало ясно, че община Козлодуй е купила 470 камери за видеонаблюдение и софтуер за тях.

“Това са умножени нашите очи, очите на властта по места” – коментира вътрешният министър. Той подчерта, че държавата се е ангажирала да достави софтуера за видеонаблюдение по места, но много от кметовете намират начини сами да го закупят.

Поводът за визитата на вътрешния министър днес във Враца е смяната на директора на Областната дирекция на МВР. Това каза самият Радев пред журналисти. “Имаше тук не добри практики, неща, които ни срамеха. Мисля, че всичко това е в миналото. Опитваме се погледнем напред. Това е причината да дойда” – коментира вътрешният министър. След срещата с кметовете от област Враца, той проведе и среща със служителите на Областната дирекция на МВР.

Радев Враца
Дарик Враца

На срещата за подобряване на комуникацията между кметовете на населените места от врачанска област и служителите на реда присъстваха както местни управници, така също заместник министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, главния комисар Николай Николов, народни представители от региона, областният управител Малина Николова и кмета на Враца Калин Каменов.

Пред присъстващите той представи уникалния проект за видеонаблюдение, който се реализира в града. Внедреното интегрирано решение за наблюдение на възлови места на територията на Враца е съвкупност от оборудване и комуникационна свързаност, позволяващи наблюдение и запис на събитията на възлови места в града, както и възможност за търсене в специално изградената база данни. Камери за видеонаблюдение са монтирани на тринадесет от най-възловите за Враца кръстовища. „Проектът, който реализирахме вече дава добри резултати и освен контролна функция има и превантивен характер“, посочи кметът.

В рамките на срещата Калин Каменов предложи да се провеждат съвместни специализирани операции с полицейски служители и горски представители, с цел да се предотврати незаконното придобиване на дървесина в населените места. Той допълни още, че в Община Враца е създадено звено „Инспекторат“, което контролира спазването на общинските наредби и работи съвместно с полицията.

Министър Радев поздрави кметът Калин Каменов за представената добра практика и заяви, че Враца е добър пример за това как камерите помагат за ограничаване на престъпността. В този смисъл той поясни, че  МВР, в лицето на държавата, се ангажира с осигуряването на софтуера за видеонаблюдението, а изграждането на системата от камери може да се осъществи по проекти и до голяма степен зависи от активността на кметовете по места.