лекари
лекари / лекар болница / ThinkStock/Getty Images
На пресконференция във Видин пациентите, провеждащи хемодиализа в МБАЛ „Св.Петка“ изразиха протеста си срещу лечението във видинската болница. Те бяха подкрепени от Иван Димитров , председател на „Български пациентски форум“.  Валери Нинков, Емилиян Петров и Митко Лозанов коментираха пропуските в отделението по нефрология и хемодиализа във видинската болница, което ги е принудило да провеждат лечението си в Монтана. Според тях „апаратите за хемодиализа във Видинската болница са амортизирани, технически изостанали и далеч от новите технологии“.

Пациентите уточниха, че в следствие на това прочистването на кръвта, което е крайната цел на хемодиализата, във Видин е под 50%. След аварията в отделението по хемодиализа във Видинската болница десет пациенти пътуват за град Монтана, където се предлага много по-качествено лечение. Те бяха категорични, че материалната база на отделението по хемодиализа във Видин е изключително лоша, липсва и ресурсно обезпечение от лекарски и сестрински персонал, което води до проблем с обслужването на пациентите.

Представителите на пациентите по хемодиализа във Видин уточниха, че през миналата година двадесет и един  от болните на хемодиализа са починали, а от началото на тази година, починалите са шест.

На пресконференцията присъства и Рени Неофитова - дъщеря на Красимир Маринов, лекуващ се от хемодиализа, който е починал. Тя посочи  несъответствия при настъпването на смъртта на баща си и заяви,  че семейството й ще заведе съдебен иск към Видинската болница.
Д-р Цветан Василев, изпълнителен директор на МБАЛ „Св.Петка“-Видин заяви, че е направена обществена поръчка за доставка на седем нови диализни апарата, които трябва да бъдат доставени в края на месеца. Той беше категоричен, че няма недостиг на лекарства за пациентите на диализа и всички те се осигуряват от болницата. Д-р Василев отказа да коментира броя на починалите през миналата година пациенти на диализа и уточни, че тогава не е бил директор, а към момента отделението работи по-добре от предходните години.