Видинчани се жалят от силна музика
Видинчани се жалят от силна музика / Дарик Враца архив

Граждани „атакували“ Община Видин за това, че според тях била издала разрешително за пускане на силна музика в квартал „Нов път“. „Ръководството на Община Видин никога не е издавало разрешения за ползване на „силна“ музика, тъй като това е нарушение на чл. 6, ал. 1 от Наредба №1 за опазване на обществения ред" – се отбелязва в отговора от местната институция на получена на 4 август декларация от група граждани.

В писмото си, адресирано до кмета на Община Видин, областния управител, Общинския съвет, ОД на МВР и „Телевизия Видин“ хората изразяват своето безпокойство от накърняване на личните им права, системно нарушавани от „пускането на музика с най-високи децибели“ в квартал „Нов път“. Последния случай, който гражданите са посочили, е бил на 2 август.

Кметът Огнян Ценков заявил в интервю за местната телевизия, че изнесеното в декларацията за силна музика на цитираната дата отговаря на истината. По информация от Районно управление – Видин, на територията на квартал „Нов път“ тогава е имало сватба. Дежурните полицейски служители са реагирали на подадения на тел. 112 сигнал и на виновното лице, жител на квартала, е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Видинският кмет обясни, че разрешения от общината са издавани само за така нареченото „тротоарно право“ пред дома на молителите, при спазване изискванията на Наредба № 1. И напомни, че при всяко констатирано нарушение за силна музика след 22 часа, гражданите трябва да подадат сигнал на тел. 112 и полицейските служители са длъжни да вземат отношение съгласно същата наредба, по която имат вменени задължения.