Видин посрещна френския посланик
Видин посрещна френския посланик / Община Видин

Френският посланик Филип Отие посети днес Община Видин. В състава на делегацията от френското посолство бяха Матю Брюшон - икономически съветник и заместник-ръководител на Регионалната икономическа служба и Кзавие Вогт - стажант в посолството. По време на срещата с кмета на града бяха обсъдени проектите за водния цикъл и регионалното депо за битови отпадъци, по които общината работи в момента, както и визията на града и региона във връзка със строежа на Дунав мост 2.

„Искам да благодаря на кмета на Община Видин Герго Гергов за поканата да дойда във вашия град. Тук съм с опознавателна цел и посещението днес ще ми даде възможност да се запозная с културно-историческото наследство на Видин и перспективите на града като граничен вход към България" - заяви френският посланик по-късно на пресконференция в общината. Той обяви, че връзките между България и Франция ще се задълбочават както в областта на енергетиката и инфраструктурата, така и в сферата на земеделието и туризма. Филип Отие допълни, че френската страна е готова да помогне за съживяването на Видин и региона и е въпрос на близко бъдеще френски предприемачи да проявят интерес към този край.

Членовете на френската делегация посетиха музей „Конака", където разгледаха археологическата експозиция. След това бяха приети от Видинския митрополит Дометиан. Той ги посрещна с молитвена песен, специален поздрав в дните на Петдесетница, като знак на уважение към посланик Отие и френския народ. Негово Високопреосвещенство подари на високия гост двуезичното издание „Летопис на българската православна църква".

Програмата на Филип Отие във Видин продължи с разходка с електромобил в Крайдунавския парк и разглеждане на крепостта „Баба Вида".

Френският посланик посети и строежа на моста при Видин-Калафат. Там бе посрещнат от Хулио Руис - заместник-управител на проекта от страна на Изпълнителя FCC, инж. Майк Тейлър - гл. инженер за прилежащата инфраструктура и инж. Анди Тейлър - постоянен главен инженер от страна на Надзора.