В три села по поречието на Огоста в монтанско има опасност от наводнения
В три села по поречието на Огоста в монтанско има опасност от наводнения / Петя Димитрова

В областното управление Пожарна безопасност и защита на населението има  официална информация за обилни валежи и повишаване на нивото на река Огоста, както и останалите реки в района, съобщи комисар Венцислав Райков - началник управлението.

Уточнението е по повод огласеното от Европейската система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица в периода 19 – 21 юни, 2014 година.

Нивото на язовир Огоста в момента е на кота 190,71 метра. Обемът вода във втория по големина язовир в страната е 352 милиона кубически метра. До най-високата кота на завиряване има свободен обем за още 70 милиона кубически метра вода. Изпускат се 22 кубика в секунда. От предишното пълноводие досега нивото е спаднало с един метър и половина.

Язовирът много пъти е спасявал хората от град Монтана и селата по поречието от наводнение. На около 2 километра след стената на язовира е изградена корекция на коритото на реката. Кметовете на селата в община Монтана съобщават, че коритата на реките могат да поемат високите води.

Опасност от наводнение има в извън урбанизираната зона на град Монтана.

При високи води на планинските притоци на река Огоста, които се намират в община Георги Дамяново няма опасност за домовете на хората, твърди кметът Дилян Димитров. Коритата на реките са оградени с подпорни стени. Само в три участъка в селата Дълги дел, Говежда и Меляне няма изградена корекция. Там са възможни са поражения върху земеделската продукция, уточнява Димитров.