/ Община Враца
В напълно обновената сграда на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет-София бе открита новата академична година. Официален гост на празника бе Калин Каменов, който приветства студентите и преподавателите.

„Ден на нашите възможности“ се проведе във Враца

„Днес е двоен празник за всички нас, защото освен началото на новата академична година, ще бъде открита и новата сграда на филиала. И ако първото се случва, заради изграденото доверие между Община Враца и ръководството на Медицинския университет, то обновяването на материално-техническата база беше едно голямо предизвикателство. Само преди две години имаше реална опасност проектът да не бъде одобрен, заради административни пречки.

Благодарение на ангажираността на настоящото и предишното ръководство на филиала, както и подкрепата от страна на областния управител и държавата, проектното предложение бе одобрено, а резултатите вече са факт.

Споменавам го неслучайно, защото това е един пример за това как човек никога не трябва да се отказва от поставените си цели. Уважаеми студенти, запомнете, че всеки един успех преминава през много трудности, които ни правят по-силни и уверени.

Затова не трябва да се предавате, щом вярвате, че сте избрали правилния път. Пожелавам ви да се усъвършенствате със всяка изминала година, да вярвате в професионализма си и да сте сърдечни към хората – защото те ще разчитат на знанията ви“. каза кметът Каменов и допълни, че да си възпитаник на филиала е титла, която трябва да бъде защитавана и носена с гордост.

Студенти и гости
Община Враца


Студентите и преподавателите бяха приветствани и от ректора на Медицинския университет - проф. д-р Виктор Златков, както и от доц. Павлинка Добрилова – директор на филиала „Проф. д-р Иван Митев“.

Програмата продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Врачанския митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. Част от тържествената церемония бе и откриването на паметник на патрона на филиала – проф. д-р Иван Митев в двора на учебния корпус. Берелефът бе открит от неговата дъщеря доц. Полина Митева.

На тържествената церемония присъстваха също областният управител на област Враца – Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, представители на лечебни заведения, преподаватели, студенти и граждани.

 През новата академична година, във филиала ще се обучават 450 студенти, като над 100 от тях са първокурсници. Във висшето учебно заведение се изучават пет специалности – „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“, „Трудотерапия“ и магистърската специалност – „Хранене“.

Обновената сграда
Община Враца


Сградата на  бившия Химически техникум в града бе предоставена безвъзмездно на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицинския университет. Материално-техническата база е напълно обновена със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., като стойността на инвестицията е в размер на 6 423 077,12 лв.

В рамките на проекта е извършена реконструкция и преустройство на съществуващите сгради, обособени са нови кабинети, зали за обучение на студентите, библиотека с читалня, както и физкултурен салон. Част от средствата са вложени за внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата, облагородяване на дворното пространство, както и за изграждане на спортни площадки и зони за отдих.

С цел подобряване на практическата подготовка на бъдещите здравни и социални работници е закупена нова специализирана техника - дефибрилатори, тренировъчни модели за интубация, модели за хирургичен шев на ръка, различни макети на скелет на човешкото тяло и други медицински съоръжения.

паметникът
Община Враца


Обновяването на сградата на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ е най-голямата инвестиция в сферата на висшето образование във Враца в последните 30 години.