детска градина
детска градина / Thinkstock/Getty Images
Общинските съветници във Враца приеха предложението на зам.кмета Петя Долапчиева за увеличение на разходния стандарт за годишна издръжка на дете до 5-годишна възраст и дете от 5 до 6-годишна възраст в подготвителна за училище група в детските заведения на Община Враца. В мотивите П.Долапчиева посочи, че определените до момента средства не достигат за осигуряване на минималните изисквания за отглеждане на децата, а именно храна, горива, енергия, канцеларски и хигиенни материали и консумативи.

„Това са най-честите разходи, в повечето случаи без допълнителни услуги или материали, без възможност за обновяване на инвентара и текущи ремонти. Повишаването цените на горива, хранителни продукти и енергия, средно между 6-9% спрямо тези през 2015г., повишава и разходите, което води до недостиг на плановите финансови средства“.

 Последно промени в разходния стандарт са гласувани през януари 2016 г. След влизане в сила на новоприетите,  издръжката на дете ще се увеличи средно със 7 %. Общо необходимите за целта средства за 2017 г. ще са в размер на 33 000 лв и ще бъдат осигурени от  преходния остатък на община Враца от 2016 г., бе посочено още в докладната.