Ученичка получи награда от НАП
Ученичка получи награда от НАП / НАП - Монтана

11-годишната Даяна Дамянова от Монтана е първата късметлийка от областта от третата част на образователния проект на НАП „Влез в час с данъците". Наградата - портативен говорител, й бе връчена днес от директора на НАП Монтана Анушка Вълова. Четвъртокласничката научила за кампанията от Фейсбук, а най-интересен й е бил видео урокът за държавния бюджет. „Надяваме се с кампанията да провокираме младите хора да знаят повече за данъците и осигуряването в България", каза при връчването на наградата Вълова.

20 онлайн данъчни курса са основният акцент на кампанията, която се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg , могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди. Те ще имат възможност да спечелят дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за печалба. Отличниците по данъци ще могат да спечелят портативно зарядно, слушалки или тефтер с химикалка за тъч скрийн екран.

Във видео уроците на НАП по данъчни въпроси говорят шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов-син, волейболистът Валентин Братоев, певецът Ицо Хазарта и др. По интересен начин те ще разкажат повече за видовете данъци в България, здравно и социално осигуряване, важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет и др.

Инициативата стартира през април и ще продължи до края на учебната година през 2017 г. Всеки фен на страницата в социалната мрежа "Фейсбук" ще може да види коментарите на българските известни лица, които подкрепят инициативата, и отговорите на въпросите „Кога декларираме доходите си?", „Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България?" и други полезни теми за младите. Последният видео курс преди лятната ваканция ще бъде публикуван на 20 юни и ще бъде активен за участниците до 3 юли, когато приключва първата вълна от кампанията.


Кампанията включва и срещи на 100 данъчни лектори с ученици на възраст между 14 и 18 г. в 150 общообразователни училища в 28-те областни града на страната. Два от тях са от област Монтана. През тази седмица бе посетена Финансово-стопанската гимназия в областния град. До края на тази учебна година профилираната гимназия ще бъде посетена още два пъти.